Angrepp på invandrare ökar i Grekland
Invandrare deltar i en demonstration mot fascismen i Aten den 5 juli 2012. (Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / Gettyimages)


Främlingsfientliga medlemmar i medborgargardet i Grekland har attackerat invandrare i en växande våldsvåg som myndigheterna har misslyckats att hantera, enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW) på tisdagen.

Denna New York-baserade organisation för mänskliga rättigheter säger att det har varit en rad attacker och att det finns bevis för att de blir allt vanligare, men polisen har misslyckats med att skydda de drabbade invandrarna eller att ställa förövarna inför rätta.

De flesta av attackerna sker på natten eller nära centrala områden i städer. Vanligtvis arbetar angriparna i grupper, klär sig ofta i mörka kläder och har sina ansikten täckta. Angriparna använder ölflaskor och påkar eller slår med bara knytnävarna, rapporterade Human Rights Watch efter att ha intervjuat 59 personer som varit föremål för attacker. Vittnena sade att angriparna också ropade förolämpningar och hotelser att lämna Grekland.

Medborgargardister attackerar främst invandrare från Afrika och Asien. Några av dessa har kommit till Grekland för att tjäna mer pengar, medan andra, inklusive invandrare från Afghanistan och Somalia, har flytt för att undkomma krig.

– Människor som kommer från krigszoner är rädda för att gå ut på kvällen i Aten av fruktan att bli attackerade, sade Judith Sunderland, forskare hos HRW:s västeuropadivision.

– Den ekonomiska krisen och invandring är ingen ursäkt för Greklands underlåtenhet att ta itu med våldet som löser upp dess sociala struktur.

Under de senaste åren har Grekland blivit en typ av ingångsport för papperslösa invandrare som söker asyl.

En debattartikel på tisdag i GreekReporter.com, en engelsk nyhetskälla för grekiska frågor, säger att media och extremister i Grekland skyller på invandrarna men undersöker inte statens roll i att tillåta situationen eller allmänhetens roll i att rösta på korrupta politiker .

”Att slå invandrare med påkar och knivar är rätt så vanlig syn för människor som lever i Aten. Ingen ingriper, vilket naturligtvis är farligt. Men vem bär den största delen av ansvaret för denna tilltagande fara – politiker, flyktingar eller extremister, undrar jag?”skrev krönikören.

Sahel Ibrahim, en 26-årig somalisk man, sade att han attackerades i centrala Aten och blev jagad av fem unga grekiska män på en gata. Han bröt handen när han försökte försvara sig mot männen som slog honom med en påk.

Han sade att han inte tänkte gå till polisen. ”Jag tror inte att de [polisen] kan hjälpa mig,” uppgavs Ibrahim ha sagt. ”De känner till situationen, och alla problem. Varför sitter de fortfarande ändå bara och hänger? Vi måste ha regler, och vi behöver vidta betydande åtgärder. Detta land behöver det, detta land förtjänar det. ”

Flera av de arresterade angriparna påstods vara medlemmar av högerextremistiska partiet Golden Dawn. Lokala medier och oppositionspolitiker hävdar att det är ett neo-nazistiskt parti.

Översatt från engelska