Anders sjunger för Kinas frihet
På sin nya skiva Music for Freedom sjunger Anders Eriksson om frihet, inte minst för kinesiska Falun Gong-utövare, som 20 juli varit förföljda i tio år. (Foto: Pirjo Svensson)


Music For Freedom heter Anders Erikssons nya cd. Han bor i Göteborg, spelar americana och sjunger mycket om Kina. Skivan släpptes lagom till 20 juli då en stor förföljelsekampanj i Kina pågått i tio år.

– Skivan handlar om frihet och om mänskliga rättigheter i Kina och några sånger specifikt om förföljelsen av Falun Gong.

Anders Eriksson utövar själv Falun Gong sedan 1995 och under åren innan förföljelsen startade, 20 juli 1999, besökte han Kina flera gånger. Han fick vänner bland utövarna där, vänner som han i dag inte vet om de lever, eller om de har torterats ihjäl i något av Kinas tusentals fångläger.

Låtarna har dock positiva och ljusa anslag. Titlar som One Body, On a Mission of Peace och Walking on Holy Ground visar att Anders Eriksson vill stå för det goda, och inte ge efter för de onda angrepp som drabbat många av metodens utövare.

Sången They can’t make me waver (de kan inte få mig att vackla) handlar om en man som höll upp en banderoll med Falun Gongs ledord sanning, godhet, tålamod på Himmelska fridens torg i Peking. För det sattes han i fångläger och torterades. Men hans beslutsamhet att utöva sin tro, och övertygelse om att det är rätt att följa ledorden stod fast.

Låtarna är lugna och melodiska, med både elektriska och akustiska instrument. Stilen kallas americana, och är en blandning av rock-, folk- och countrymusik. Många av sångerna, som Anders skrivit själv, är personliga reflektioner kring livet, ofta med ett andligt perspektiv, eller  handlar om saker han läst att de kinesiska utövarna utsätts för. Texterna skrivs på engelska, eftersom det kommer mest naturligt då han lyssnar mycket på musik från USA. Gärna i samma genre som han själv spelar, till exempel Little Feat och The Band.

– Och så är det ju så med engelskan att man når många fler med den, säger Anders Eriksson.

Bland svenska favoriter som Melissa Horn, Lars Winnerbäck och Ulf Lundell kan särskilt nämnas Daniel Lemma.

– Det verkar som att han har ungefär samma influenser som jag, han låter ungefär som när jag gör musik, eller som jag vill att det ska låta, säger han.

Om Anders ska välja en egen favorit bland de sex låtarna, tar han Getting Closer.

– Den kom till mig på ett ovanligt sätt. Den kom med både text och musik samtidigt, det brukar vara att man gör musiken först och sedan arbetar man fram en text. Men här kom allt väldigt spontant, säger han.

Tidigare har Anders Eriksson gett ut en singel med bandet Yellow Express.

Musikerna

Anders sjunger samt spelar gitarr, dragspel och keyboard. Övriga medverkande är: Marcus Sigvardsson på bas, slagverk, elgitarr, orgel och piano, Jens Ericson på trummor, Susanna Halden på fiol, Tingting Jin och Andrea Elvhage bakgrundssång, Jonas Brunsten på piano, Jan Jonsson på steelguitar, Jenny Brandt på flöjt och Christian Carlsson på gitarr.