Amnestykritik inför OS i Peking
Ingen entusiasm. Amnesty International riktar skarp kritik mot de mänskliga rättigheterna i Kina inför OS nästa år. (Foto: AFP/TEH ENG KOON)


Framsteg har gjorts, javisst – men på flera områden har också människorättsläget i Kina till och med försämrats inför OS i Peking, konstaterar Amnesty i en ny rapport. Sverige får beröm för politiska påtryckningar.

På plussidan finns nya regler som gör det lättare för utländska journalister att resa i Kina, samt en skärpt juridisk granskning av alla dödsdomar innan avrättningarna genomförs. Men minussidan är minst lika lång, konstaterar Amnesty.

  • Inhemska journalisters möjlighet att rapportera fritt har försämrats ytterligare.
  • Husarrest, övervakning och tillfälliga gripanden används allt oftare för att kontrollera oppositionella.
  • Antalet avrättningar är fortfarande överlägset flest i världen.

Bort med knarkare

Dessutom finns tecken på att också Peking kommer att ägna sig åt en gammal klassisk olympisk arrangörsaktivitet: ett tillfälligt bortskickande av alla narkomaner, tiggare och småtjuvar innan spelen sätter igång.

– Vi utesluter inte möjligheten att förmå alla narkotikaanvändare i huvudstaden att sluta vara beroende före OS, berättade en polischef i början av februari, då det meddelades att tiden för tvångsrehabilitering utökats från sex månader till ett år.

Amnesty konstaterar också att kinesiska journalister nu behöver tillstånd för att rapportera om ”känsliga” historiska händelser, och helt förbjuds att berätta om 20 specifika frågor, däribland korruption i rättsväsendet och människorättskampanjer. Dessutom kan massmedier stängas helt om de förlorar tillräckligt många poäng på en särskild ”felskala” – ett system som införts för att skapa ”en fredlig social miljö inför nästa års olympiska spel”, uppger tjänstemän för tidningen South China Morning Post.

Beröm till Bildt

Amnesty hoppas att ett ökat tryck utifrån i samband med OS ska leda till en bättre människorättssituation i Kina. I rapporten tar man specifikt upp Sverige – i form av utrikesminister Carl Bildts tal vid FN:s människorättsråd i början av mars – som ett gott exempel på hur man kan göra påtryckningar med hjälp av OS.

– Mer än 80 procent av världens alla avrättningar sker i dag i Kina där ett chockerande antal brott kan leda till dödsstraff. Det är definitivt inte i enlighet med den olympiska andan, citeras Bildt av Amnesty – som samtidigt noterar att inlägget genast möttes av en ilsken kinesisk replik.

/TT