Ämnen i bröstmjölk dödar cancerceller
Ny forskning visar att bröstmjölk inte bara är värdefullt för de små barnen. Ämnen i bröstmjölken dödar också cancerceller. Bilden visar ammande mödrar som samlats i Paris 2008. Evenemanget hölls för att utbilda mödrar om amningens fördelar efter melamin-skandalen i Kina. (Foto: Pierre Verdy/AFP)


De första studierna som gjorts på både människor och djur visar att det speciella ämnet som döpts till Hamlet har effekt på cancerceller. Hamlet består av ett protein och en fettsyra som finns naturligt i bröstmjölk. Forskarna upptäckte ämnet av en slump när man letade efter bakteriedödande egenskaper i bröstmjölk rapporterade nyligen Sveriges Radio/Ekot.

Catharina Svanborg är professor i klinisk immunologi i Lund. Under många år har hon forskat på Hamlet (human alpha-lactalbumin made lethal to tumor cells) och nu har hon upptäckt att patienter med cancer i urinblåsan haft effekt av Hamlet. Försök har också gjorts på möss i en så kallad behandlingsstudie för att se om Hamlet kan fungera som behandling av cancer.

Genom forskningen har man sett att Hamlet har effekt på tumörutvecklingen och att tumörerna i behandlade djur har blivit mindre. Däremot vill inte friska celler veta av Hamlet.

Vid provrörsförsök har forskarna sett att Hamlet  kan döda fyrtio olika cancerformer. Nu vill forskarna gå vidare och studera Hamlets effekt på hudcancer, tumörer i slemhinnorna och hjärntumörer.

Enligt forskarna i Lund är det möjligt att framställa Hamlet i stor skala att stora kliniska studier kommer att kunna genomföras.

– Vi kan ju inte veta om Hamlet duger som läkemedel. Men att det åtminstone bör testas så fort som möjlig, det tycker vi är ganska klart, sade Catharina Svanborg till Ekot.