Amerikansk turist hade sönder en 600-årig staty när han gjorde "high five"


Av misstag bröt en amerikansk turist av ett finger på en 600 år gammal staty i Florens, Italien, vilket han kan få höga böter för. Han har redan blivit hårt kritiserad.

Den 55-årige mannen från Missouri i USA ska ha gjort ”high five” mot en staty av Jungfru Maria och jämfört sin handstorlek mot den. Familjen var på semester i Florens och besökte Museo dell´Opera del Duomo. Ett av fingren gick av. Den 600 år gamla statyn gjord av skulptören Giovanni d´Ambrogio hade inga skyddande barriärer eller sensorer omkring.

Muséets direktör Timothy Verdon sade till Corriere Fiorentino: ”I en globaliserad värld som vår verkar [turisten] ha glömt en av de grundläggande reglerna när man besöker ett museum och det är att man inte rör konstverken”.

Mannen försökte lämna muséet utan att säga något, enligt Corriere Fiorentino, men när han blev stoppad skämdes han och bad om ursäkt. Mycket kritik har skrivits om honom.

Händelsen påminner om en ung kinesisk turist som fick utstå mycket kritik och fick skämmas när han vanställde en artefakt i Luxor, i Egypten. När man förstod att det var han som skrivit ”Ding Jinhao was here” på en 3000-årig relief i ett tempel byggt av Amenhotep III blev 15-åringen trakasserad i sociala medier för sitt misstag. 

Pappan vädjade offentligt genom kinesisk media i maj, enligt BBC och sade: ”Det här är för mycket press för honom att klara av.”

Föräldrarna bad öppet om ursäkt för pojkens agerande.

Översatt från engelska