Ambassad lägger sig åter i gala i Sydkorea
2007 års galaartister protesterar den 6 januari i Seoul efter att föreställningen ställts in. (Foto: Yoon Taehwa/ Epoch Times)


De senaste dagarna har den kinesiska ambassaden i Sydkorea utövat påtryckning på en teater i ett försök att stoppa Divine Performing Arts (DPA) kommande framträdande. Detta är en direkt upprepning från förra året då de då också försökte bryta arrangörernas lokalkontrakt.

I år hade organisatörerna av DPA i Sydkorea, Sonata Performing Arts Planning (SPAP), skrivit kontrakt med landets största tv-station Korean Broadcasting System (KBS) som skulle direktsända tre av uppträdandena på KBS Theater i Pusan.

Den 17 december sände KBS utan någon förklaring ett fax till organisatörernas kontor där de meddelar att de bryter kontraktet.

– Det har klargjorts att det var den kinesiska ambassaden som utövade påtryckning på teatern, förklarade Quan Yongyou, chef på SPAP.

Vidare menar han att det var fråga om ett olagligt övergrepp på den sydkoreanska självständigheten och ett förtryck av konstutövningen.

SPAP har stämt KBS för kontraktsbrott vid en lokal domstol i Seoul.

Förra året var det NTDTV (New Tang Dynasty TV) i Korea som sponsrade Divine Performing Arts framträdanden i Seoul, men den kinesiska ambassaden agerade genom att gå via Koreas utrikes- och handelsministerium och pressade båda spelplatserna i Seoul, National Theater of Korea (NTK) och Convention and Exhibition Center (COEX), att bryta de kontrakt de skrivit med DPA.

Dessa skrämseltekniker resulterade dock i att nyheterna spreds över hela världen. I Korea fördömde alla större medier den sydkoreanska regeringen och den kinesiska kommunistregimen för deras agerande, vilket ledde till att fler koreaner fick upp ögonen för DPA:s Spectacular-föreställning.

Tack vare detta blev alla DPA:s framträdanden på arenan COEX i Seoul slutsålda, meddelade arrangören.

Engelsk” target=”_blank”> samt länkar till en rad artiklar med liknande händelser i samband med galorna.


I COEX teater i Seoul blev alla föreställningar slutsålda då media uppmärksammat fallet. (Foto: Xu Liangyu/ Epoch Times)

I COEX teater i Seoul blev alla föreställningar slutsålda då media uppmärksammat fallet. (Foto: Xu Liangyu/ Epoch Times)