Alternativ fackelstafett avslöjar "Blodig olympiad"
Baronessa Caroline Cox tillakännager på presskonferens i London den globala fackelstafetten för mänskliga rättigheter för att avslöja 2008-års "Blodiga olympiad.’ (Foto: Epoch Times)


En alternativ olympisk fackla kommer att färdas runt världen för att avslöja kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Kina inför de olympiska spelen i Peking nästa år.

Den globala fackelstafetten för mänskliga rättigheter, som avser att avslöja 2008-års ”Blodiga olympiad” startar den 9 augusti i Aten och omfattar över tio länder i Europa innan den slutar i Asien.

John Dee, en av organisatörerna av stafetten sade:

– Om Kina tillåts vara värd för nästa olympiska spel utan att först sluta med sina moraliskt korrupta kränkningar av de mänskliga rättigheterna, speciellt vad gäller förföljelsen av Falun Gong utövare, kommer det att vara en dyster vidräkning över moralstandarden i världen i sin helhet.

Stafetten, som stöds av ett antal tidigare olympiska vinnare, har för avsikt att tvinga den internationella olympiska kommittén att ta en titt på sina egna stadgar och under nuvarande förhållanden ställa in OS.

– De olympiska spelen har alltid varit en symbol för en hög moralstandard grund på den naturliga strävan efter harmoni mellan fysisk styrka och andlig kraft hos människorna sade Mārtiņš Rubenis, lettisk bronsmedaljör vid vinter-OS.

– Som idrottsman skulle jag inte kunna jag känna riktig tillfredsställelse och belåtenhet över ett välgjort arbete om jag skulle stå på podiet, om det samtidigt ”byggts” över tusen och åter tusen människors liv, sade han.

Stafetten förenar sig med andra initiativ som tas för att rikta uppmärksamhet till det kinesiska kommunistpartiets fortsatta kränkningar av mänskliga rättigheter.

Skådespelarskan Mia Farrow tillkännagav i mars en kampanj för att stoppa Kinas stöd till den sudanesiska regimen, som hittills har dödat över 400 000 personer i Darfur. Mia Farrow sade att Peking har en speciell möjlighet att kunna stoppa mördandet, men hittills vägrat göra det.

Översatt från