Alexander Stubb ny finsk statsminister
Alexander Stubb, ny ordförande i finländska Samlingspartiet på partiets kongress i Lahti den 14 juni 2014. 24 juni blir han även Finlands statsminister. (Foto: Jussi Nukari / AFP/ Getty Images)


Det finska Samlingspartiet, som har statsministerposten i Finland, valde den 14 juni Alexander Stubb till ny ordförande. Idag valdes Stubb i riksdagen till statsminister med 98 röster för och 76 emot, 25 var frånvarande och inga blankröster avgavs.

Den finländska republikens president Sauli Niinistö utnämner Alexander Stubb till statsminister i statsrådsborgen i morgon tisdag vid en ceremoni klockan 10.

Den nya statsministern Alexander Stubb är en populär politiker. Sedan 2011 har han varit Europa- och utrikeshandelsminister. Tre nya ministrar tar nu plats i regeringen efter att Samlingspartiets fullmäktige godkänt partiordförande Alexander Stubbs förslag.

Posten som Europa- och utrikeshandelsminister kommer nu att besättas av Lenita Toivakka. Laura Räty blir social- och hälsovårdsminister och Petteri Orpo jord- och skogsbruksminister

Den förre ordföranden och statsministern Jyrki Katainen har varit Samlingspartiets ordförande i tio år, riksdagsledamot i femton år, finansminister i fyra och statsminister i tre år. Till Yle sade Katainen att det var rätt tidpunkt för partiet att välja en ny ordförande nu, nästan ett år före nästa riksdagsval, som framgångsrikt kan ta partiet genom riksdagsvalet 2015.

Enligt Svenska Dagbladet föreslår den finländska regeringen att Jyrki Katainen ersätter Olli Rehn som EU:s ekonomikommissionär.