Al Jazeeras engelskspråkiga byrå tvingas lämna Kina
Charles Lee, en Falun Gong-utövare som satt tre år i internerings- och arbetsläger i Kina, var med i en dokumentär som sändes på Al Jazeera English. Det ledde till att Al Jazeera sparkades ut ur Kina. (Foto: Al Jazeera English)


Kinesiska myndigheter stängde på måndagen i praktiken ner den engelskspråkiga Al Jazeera-byrån i Peking genom att förneka dess journalist i Kina förnyad presslegitimation och även vägra att ta emot ersättare.

Enligt uppgift kom beslutet efter att Al Jazeera i november 2011 släppte en dokumentär om slavarbetsläger i Kina.

Dokumentären gav mycket plats åt Charles Lees historia. Han är en Falun Gong-utövare som satt tre år i ett så kallat ”omskolning genom arbetsläger”. Kinesiska myndigheter har förföljt Falun Gong, en populär andlig metod, sedan 1999, och det är ett av de mest hårt censurerade ämnena.

Melissa Chan, journalisten
vars legitimation inte förnyades, har rapporterat för Al Jazeera sedan 2007 och skrivit över 400 artiklar. ”Kanalen uttryckte sin besvikelse över situationen och förklarade att man tänkte fortsätta att kräva att få ha en närvaro i Kina”, enligt ett pressmeddelande.

Arabiskspråkiga Al Jazeera kommer att fortsätta rapportera från Kina. Beslutet att sparka ut engelska Al Jazeera har mötts med kritik och löje bland västerländska journalister och bloggare.

Foreign Correspondent´s club of China sade i ett uttalande att de var ”bestörta över beslutet som den kinesiska regeringen fattat”.

Översatt från engelska