Aktivist för offren i mjölkskandalen dömdes till två och ett halvt års fängelse


På onsdagen dömde en domstol i Peking Zhao Lianhai till två och ett halvt års fängelse. Han stod åtalad för störande av den allmänna ordningen för att ha varit med och organiserat en stödgrupp och hemsida för familjer som drabbades av mjölkskandalen 2008.

Enligt statliga kinesiska medier dog minst sex barn och över 300 000 blev sjuka under 2008 när mjölkpulver i en bröstmjölksersättning blandades ut med industrikemikalien melamin.

Zhao var tidigare anställd av Kinas myndighet för livsmedelssäkerhet och kvalitetskontroll. Hans barn insjuknade efter att ha druckit den giftiga mjölken. Zhao grundade hemsidan Kidney Stone Babies så att föräldrar kunde utbyta information och få råd om hur man kan gå tillväga för att stämma de inblandade företagen.

Zhao greps i november 2009 precis när kompensationskraven började komma upp i domstolarna. Han har suttit häktad sedan dess.

Amnesty sade att kinesiska myndigheter nekat honom tillgång till advokat i tre månader och att de inte heller lät honom träffa sin familj. Amnesty fördömde snabbt domen i onsdags och sade i ett uttalande: ”Vi är bestörta över att myndigheterna fängslat en man som den kinesiska allmänheten ser som en barnens beskyddare och inte som en brottsling.”

Zhaos son fanns utanför domstolen i onsdags och höll upp en skylt med texten ”Kom hem, pappa” medan hans fru och andra anhöriga grät när de fick höra domen.

– Det är så orättvist. De har dömt oss till två och ett halvt år, det är för hårt. De har redan förlängt straffet och han har redan suttit fängslad ett år. Vad mer kan de vilja? Det finns ingen som kan ta hand om våra barn nu, sade Liu Xuemei, Zhaos fru.

Zhaos advokat Li Fanping uttryckte bestörtning över hur långt straff Zhao fick.

– Även om de anser att han är skyldig, varför måste de ge honom ett så strängt straff? Vi har haft massor av sådana här mål, de får vanligen mellan sex och åtta månaders fängelse. De hårdaste straffen har inte varit på mer än ett år.

Den kinesiska regimen dömde tre personer till döden för inblandning i mjölkskandalen och krävde den numera bankrutta Sanlu-gruppen att betala motsvarande omkring 1 800 kr i kompensation till de drabbade familjerna.

I många kinesers ögon hjälpte Zhao till att säkra denna kompensation. Folk som stödjer honom hade samlats utanför domstolsbyggnaden för att protestera.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45854/