Aktiva vulkaner övervakas noga runt om i världen
Lavakaskader nerför sluttningarna av vulkanen Mayon sydost om Manila på Filippinerna den 23 december 2009. Geologer övervakar i febrilt tempo tänkbara vulkanutbrott över hela världen. (Foto: Ted Aljibe / Getty Images)


Vulkanutbrottet på Islands Eyjafjallajökull fick geologer att i rasande tempo börja övervaka tänkbara vulkanutbrott. Härnäst på deras radar kommer vulkanen Vesuvius som ligger i Neapelbukten i Italien.

Italienska vulkanologer övervakar två aktiva ställen efter att Guido Bertolaso, chefen för Italiens civilförsvar, meddelat att det finns en möjlighet att ön Ischia, en nära granne till Vesuvius, kan få ett utbrott mycket snart.

Uppskattningsvis 650 000 människor bor på Vesuvius sluttningar och är i riskzonen. På grund av de skador som öns vulkaner skulle kunna orsaka krävde Bertolaso en ny utvärdering av beredskapsteamet i området kring de två vulkanerna. Upp till en miljon människor kan behöva evakueras.

Katla, en annan vulkan på Island är också under övervakning, efter spekulationer nyligen om att Eyjafjallajökull kan ha rubbat Katlas 92 år långa sömn. Skälet för den förutsägelsen är att de tre föregående gångerna som Eyjafjallajökull har fått utbrott så har Katla följt efter, vilket det finns historiska belägg för.

– Eyjafjallajökull må vara dålig, men Katla kan vara mycket, mycket värre, har Jay Miller, chef för teknik- och analystjänster vid A & M University i Texas, sagt vilket kan läsas på universitetets webbplats.

Andra vulkaner som också får särskild uppmärksamhet är Mauna Loa på Hawaii, Sakurajima och Mount Hokodate-yama, båda i Japan, St Helens i Washington och Popocatepelt i Mexiko. De flesta av dessa vulkaner är bland de mest aktiva i världen så geologer har följt dem sedan de bildades.

– Tyvärr kan ingen i världen förutse när en vulkan kommer att vakna … eller förutsäga en jordbävning. Det tar en vecka eller 10 dagar från första tecknet till det ögonblicket då det är för sent, sade Bertolaso enligt AFP.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34326/