Äkta kinesisk kultur berörde på NTDTV:s gala i Berlin
Myter och legender på NTDTV:s kinesiska nyårsgala i Berlin, den 27 februari 2007. (Foto: NTDTV)


Djupt berörda av den kinesiska sanna kulturens godhet lämnade en stor publik på tisdagskvällen New Tang Dynasty Televisions (NTDTV) kinesiska nyårsgala på ICC i Berlin. Den äkta kinesiska kultur som gestaltades där befinner sig långt bortom det vardagliga. Ensemblen uttryckte såväl djupet som höjden hos den kinesiska kulturen med dess skönhet, visdom och dramatik, på ett sätt som gjorde galan till ett oförglömligt minne.

Myter och legender heter föreställningen. I ett av numren med danstruppen Divine Performing Arts kommer en buddha till jorden för att sprida godheten till människorna. På jorden blev buddhan kejsare i Tangdynastin (618-907 e kr), den epok som anses vara den kinesiska historiens mest gyllene era och dess kultur anses vara gudomligt inspirerad. Många av framträdandena är också influerade av Tangdynastins kultur.

– De vackra färgerna, musiken, dansen – alla bitar är bra, kommenterade Olli och Jenni Werthman från Berlin i pausen medan de längtade efter att den andra akten skulle börja.

Bland de 18 numren, varav många hämtade ur den kinesiska mytologin, kände många västerlänningar säkert igen berättelsen om den kvinnliga krigaren Mulan som Disney har gjort tecknad film av. Men istället för individualitet och kärleken till en man, som i Disneyversionen, handlar NTDTV:s historiskt förankrade legend om lojalitet med släkten och Mulans vördnad för sin far.

Utan påkostade specialeffekter ger NTDTV:s kinesiska nyårsgala ändå ett magiskt intryck. Ofta himmelsk scenografi, musik, text, koreografi tillsammans med föreställningens välregisserade genomförande visar på den kinesiska kulturens djupa rötter – till skillnad från mycket av det kommunistiskt influerade innehåll som är vanligt i Kinas officiella nyårsgalor.

Förföljelsen av Falun Gong-utövarna i Kina tas upp i ett dramatiskt nummer hämtat ur Kinas nutida historia, som tydligt visar på konflikten mellan den kinesiska kulturens gudomliga ursprung och kommunistpartikulturens brutaliserade människosyn. Verkan hos de båda blir också uppenbar i föreställningen.

– Det var en mycket bra föreställning. Jag är från Brasilien och detta var en annorlunda kultur. Mera andlig – det är väldigt bra och jag tycker att världen behöver det, sade turistguiden Maria Elena Pedrosa som besökte galan tillsammans med dottern Daniellen.


Maria Elena Pedrosa med dotterna Daniellen uppskattade förställningens andliga inslag. - Jag tycker världen behöver det, sade hon. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)

Maria Elena Pedrosa med dotterna Daniellen uppskattade förställningens andliga inslag. – Jag tycker världen behöver det, sade hon. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)


I Mongolisk stäppdans visade de manliga dansarna i Divine Performing Arts prov på enastående fotarbete och koordination när de föreställde hästar som galopperade över stäppen. (Foto: NTDTV)

I Mongolisk stäppdans visade de manliga dansarna i Divine Performing Arts prov på enastående fotarbete och koordination när de föreställde hästar som galopperade över stäppen. (Foto: NTDTV)


Färgerna, danserna, musiken - allt var bra tyckte Jenni och Olli Werthman från Berlin. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)

Färgerna, danserna, musiken – allt var bra tyckte Jenni och Olli Werthman från Berlin. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)