Affärsmannen George Karimi fri efter tolv år
George Karimi på Värmdö i Stockholm i början på november 2015. (Foto: Peter Karlsson)


Affärsmannen George Karimi blev den förste svensk som dömdes till livstids fängelse i Kina. Han blev också förste svensk att förflyttas från ett kinesiskt fängelse till ett svenskt. Den 19 november släpps han fri efter att ha suttit fängslad i tolv år, varav sju år i Kina och över fem år i Sverige.

– Det är konstigt men jag har inga känslor. Jag kan säga så här, första natten jag var i häktet [i Kina] tittade jag runt i det lilla rummet och tänkte att livet är slut. Jag tror att det slutade den dagen, säger Karimi.

Svenska Epoch Times har tidigare skrivit en artikelserie om affärsmannen George Karimis fängelsetid i Kina. Karimi dömdes 2005 till livstids fängelse i Kina för tryckning och försäljning av falska dollarsedlar, trots den kinesiska domstolens bristande bevisning och att domstolen avfärdade ett kronvittne som erkänt att han hade vittnat falskt under tortyr och angivit Karimi som bevisning.

– De är mycket medvetna att jag har blivit illa behandlad i Kina och svenska staten har på grund av sina relationer försökt att mörklägga det, säger Karimi.

– Det går inte att säga att jag blir en fri person. Jag kan inte få tillbaka de tolv år jag har förlorat i mitt liv. Men jag kan avslöja mycket och jag vill få rättvisa mot vad de har gjort mot mig. På grund av att de fortfarande bevakar mig tror jag inte att jag blir fri den 19:e. Ett hundra procent att de kommer att bevaka mig efter den 19:e.

2014 framkom det att Karimi övervakades olagligt under sina permissioner i Sverige av bland annat Rikspolisstyrelsen. 2015 dömde Justitiekanslern i Sverige ut skadestånd till Karimi och riktade skarp kritik mot polismyndigheten för att den utan lagligt stöd behandlat Karimis personuppgifter.

– De vet att jag är bitter på dem och på bevakning och registreringen som de utförde, säger Karimi.

FAKTA: George Karimi
1992 kom George Karimi till Sverige med FN-pass från Armenien och fick svenskt medborgarskap 1999.
Han är gift och har två döttrar som idag är 18 och 22 år.
9 oktober 2003 frihetsberövades Karimi och placerades i häkte med hög säkerhetsklass i Peking.
I juli 2010 förflyttades Karimi från kinesiskt fängelse till Sverige och sattes på anstalten i Kumla med hög säkerhetsklass.
Motsvarande straff i Sverige skulle ge 2 år och 8 månaders fängelse.

Svenska Epoch Times har tidigare kontaktat utrikesdepartementet och justitiedepartementet om att Karimi sitter fängslad i Sverige för en sannolikt felaktig dom i Kina. UD avböjde intervju och justitiedepartementet stod handfallna inför det faktum att en dom kanske kunde vara fel.

I början på nästa år är det planerat att Karimis bok ”Life sentence in China” ska komma ut på engelska. Boken handlar om vad han har gått igenom i häktet och på anstalten i Kina. Boken tar inte upp hans tid i fängelset i Sverige för det skulle bli en för stor bok att skriva, menar han.

– 12 år är en ganska långt tid, jag behöver vila lite grann. Jag har planerat en månad med att bara tänka på vad jag vill göra eller vad jag kan göra. Jag måste starta om mitt liv, säger Karimi.

Mirakel om du ”kommer levande ut från kinesiskt häkte”