Advokat slängdes ut ur domstol i Kina för att hon ville korsförhöra
I denna arkivbild står en kinesisk polis vakt utanför Högsta domstolen i Shandong, Jinan, i östra Kina den 24 oktober 2013. (Foto: Goh Chaii Hin / AFP / Getty Images)


Ett nytt lagförslag i Kina, vilket kan komma att påverka vad brottmålsadvokater säger i domstolen, har väckt stor oro bland både jurister och kommentatorer. Men med tanke på hur advokater redan behandlas så kanske det spelar mindre roll om lagen kommer att implementeras eller ej. Ett exempel på detta inträffade i norra Kina nyligen där en kvinnlig advokat som krävde att få delta i ett korsförhör helt enkelt släpades ut ur domstolen och kastades ut på gatan.

Wang Yu, en välkänd människorättsadvokat, representerade i det här fallet sin klient, en Falun Gong-utövare. Rättegången ägde rum den 2 juli i Sanhe i Hebeiprovinsen.

När frågan om ett korsförhör, som skulle äga rum senare på dagen, kom upp, och Wang Yu uttryckte sin önskan om att få delta i det, fick hon veta att hon inte fick vara med. När hon insisterade på att få vara med bad man henne att lämna domstolen. När hon vägrade släpade ett gäng kraftiga domstolspoliser ut henne ur domstolen.

– Jag har rätt att ställa frågor om bevisen och få vara med i korsförhöret… Om jag inte får vara med så kan jag inte skydda min klients rättigheter, berättade hon för Epoch Times i en intervju efter incidenten.

Incidenten bevittnades av Wangs kollega, advokaten Feng Yanqiang.

– Vi hörde Wang Yu ropa på hjälp i korridorerna, sade Feng.

Ingen i domstolen kunde bistå henne med hjälp eftersom domaren bad domstolspoliserna att hindra alla från att lämna domstolen.

”Gick väldigt våldsamt till”

Wang släpades ut ur domstolen på tredje våningen ner till bottenvåningen och lämnades ute på gatan, sade Liu Lianhe, en advokat som såg incidenten, och sade att det såg ut som hon ”kastades ut på gatan som en väska…”

– Det gick väldigt våldsamt till, sade Wang till Epoch Times. Hon skadade högerarmen illa.

Hon lämnade senare in ett klagomål mot domstolen till Sanhes åklagarmyndighet. Den lokala åklagarenheten sade att hon kommer att få svar inom tio dagar.

Kinas domstolar är kända för att ofta vara hänsynslösa mot försvarsadvokater som försöker försvara sina klienter, framför allt i fall som gäller kränkningar av mänskliga rättigheter och statlig religiös förföljelse.


Advokat Wang Yu, Hu Guiyun och Feng Yanqiang (Andra från vänster till höger) poserar för en bild utanför Sanhes folkdomstol i Hebeiprovinsen i Kina den 2 juli 2015. Wang Yu kastades nyligen ut ur en domstol i Hebei för att hon försökte utnyttja sin rätt att korsförhöra i ett Falun Gong-fall. (Foto: Skärmdump)

Advokat Wang Yu, Hu Guiyun och Feng Yanqiang (Andra från vänster till höger) poserar för en bild utanför Sanhes folkdomstol i Hebeiprovinsen i Kina den 2 juli 2015. Wang Yu kastades nyligen ut ur en domstol i Hebei för att hon försökte utnyttja sin rätt att korsförhöra i ett Falun Gong-fall. (Foto: Skärmdump)

Statlig förföljelse

Advokaterna Wang Yu, Feng Yanqiang och Hu Guiyun representerade de åtalade, Wang Zhenqing, Wen Jie, Ma Weishan och Kang Jingtai, fyra personer som utövar den andliga metoden Falun Gong. Falun Gong blev mycket populärt under 90-talet, men den 20 juli 1999 blev det måltavla för en grym förföljelse på order av tidigare partiledaren Jiang Zemin. Han ska ha sagt att ”alla medel är tillåtna” i förföljelsen av Falun Gong, en qigongmetod som består av fem lugna qigongövningar och en filosofi som bygger på sanning, godhet och tålamod.

Minghui, en Falun Gong-hemsida, säger att man har verifierat över 3 800 dödsfall på grund av tortyr. Man uppskattar att hundratusentals fortfarande sitter inspärrade i arbetsläger eller fängelser, där de torteras och misshandlas. Oberoende forskare uppskattar att tiotusentals Falun Gong-utövare har dödats för sina organ, som sedan säljs av sjukhus för profit.

Sedan i slutet av 2000 har flera människorättsadvokater stått upp för att försvara Falun Gong-utövare, och många av dem har gått igenom samma öden som deras klienter. Gao Zhisheng, en människorättsadvokat som blev känd då hans försvarade de som i Kina förlorat sina medborgerliga rättigheter, har från 2006 till 2014 varit frihetsberövad efter att han började ta sig an Falun Gong-fall. Den tortyr han utsatts för i fångenskap har brutit ner honom både fysiskt och mentalt; han håller fortfarande på att återhämta sig.

Det kinesiska rättssystemet åtalar Falun Gong-utövare med hjälp av Artikel 300, en specialkonstruerad formulering mot ”att använda en heretisk religion för att underminera upprätthållandet av lagen”. Den grundläggande juridiska logiken bakom detta brott – till exempel att mp3-spelare med Falun Gong-musik läggs fram som bindande bevis i domstolen – är ofta fokus för advokater som försvarar Falun Gong-utövare.

Men domare ser inte med blida ögon på sådan argumentation. När det inte hjälper för domarna att be advokaterna att vara tysta, tar man till våldsamma metoder. Wang Yu, som plötsligt släpades ut ur i Sanhes folkdomstol, är det tredje dokumenterade fallet av våld i år mot advokater som representerar Falun Gong-utövare.

– Den här rättegången är precis ett sådant exempel, sade Wang.

Tilläggsrapportering av Luo Ya.