Accessoarerna viktiga i år – för båda könen
Tillbehören är viktiga i årets mode. Här en paraplykreation av designern Ann Nie Chong från Australien, visad vid Australien Fashion Week den 4 maj. (Foto: AFP/Torsten Blackwood)


Den trendiga killen och tjejen bär många accessoarer i år, gärna i glada färger och lack.

Enligt branschorganisationen Svensk handel har trenden svängt rejält i år vad gäller tillbehören, accessoarerna, för den modemedvetne. Vad som tidigare var ”Less is more” är idag ”More is”, med andra ord, accessoarerna ska vara många, både för män och kvinnor.

Det farfar bar i sin ungdom, hatt och hängslen, är helt rätt för den medvetne mannen idag. För den som inte hittar ett plommonstop på second-hand, finns nytillverkade hattar från flera leverantörer. Slipsen ska vara färgglad och är inte längre bara ett tillbehör till arbetskostymen, utan den bärs gärna till den stickade vardagströjan också. Även i bröstfickan får det vara färgglatt i form av en näsduk som sticker upp och matchande manschettknappar fullgör helhetsbilden. Knappast har väskor varit trendigt bland killar, men nu finns både rutiga dataväskor och snygga träningsväskor i skinn. Än skorna då? Jo, det ska vara lack i år.

– Det var många år sedan vi såg ett så varierat utbud av accessoarer för män. Och det är intressant att kundgruppen blir allt större. Det är inte längre bara de trendiga, unga killarna som vågar experimentera med sin klädsel, säger Harriet Lindesmark, chefredaktör på Svensk handels tidning Sko & Mode, i ett pressmeddelande. Även män med de grå tinningarnas charm satsar alltmer på sitt utseende och följer modet.

Även tjejer bär lack på fötterna i år, gärna skor med öppen tå och höga klackar à la 60-tal. Annars inspirerar 40-talet, med väskor som matchar skorna och en hatt i stil med handskarna. Smyckena ska blänka och glittra, guld, silver och brons är färgtoner och material som är rätt. Spännen i guld på skor och väskor, paljetter och stenar förstärker det glassiga utseendet. Armbandet är brett och halsbandet långt. Väskorna är stora och rymliga, hängande på axeln. Blommor och blad är mönster som syns på många väskor och smycken. Den modiga kvinnan tar på sig en hatt, allt från små pillerburkar till kepsar finns i stort urval under året.