Ytterligare en krypterad plattform knäckt av europeisk polis
Ett hundratal grovt kriminella har använt plattformen Sky ECC för att begå eller planera brott i Sverige. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


Europeisk polis har knäckt ytterligare en plattform som till stor del används av kriminella. För Sveriges del kan materialet vara dubbelt så omfattande än den tidigare knäckta plattformen Encrochat, skriver polisen på sin hemsida.

Sedan den krypterade tjänsten Encrochat knäcktes av fransk polis har polisen kunnat verka på samma plattform som många styrande kriminella. Det har medverkat till att svensk polis och åklagare haft stora framgångar med brottsutredningar och åtal.

Enligt polisen knäcktes en liknande tjänst, den krypterade plattformen Sky ECC, tidigare i år genom ett samarbete mellan polis i Nederländerna, Frankrike och Belgien. Sky ECC är också en plattform som används bland kriminella.

Genom internationellt polissamarbete och Europol har svensk polis nu tillgång till materialet i både Encrochat och Sky ECC. Information som kan användas både i redan pågående utredningar och i syfte att starta nya, skriver polisen.

– Det är ett omfattande material och bedömningen hittills är att det för Sveriges del kan handla om en dubbelt så stor omfattning som i Encrochat. Det rör sig om 100-tals grovt kriminella som använt plattformen för att begå eller planera brott i Sverige, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, på polisens hemsida.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.