WHO-chef: Spridningen av coronaviruset utanför Kina kan vara ”toppen av isberget”
En kvinna bär ansiktsmask när hon arbetar på ett grönsaksstånd i China Town i London den 4 feb, 2020. Foto: Justin Tallis, AFP via Getty Images


Alla länder bör förbereda sig för ankomsten av det nya coronaviruset, sade chefen för Världshälsoorganisationen på söndagen, och varnade samtidigt för att det aktuella antalet fall som bekräftats i länder utanför Kina kan vara endast ”toppen av isberget”.

Den övervägande majoriteten av de bekräftade fallen i världen finns i Kina, där virusutbrottet startade i början av december 2019. Men ett ökande antal fall har bekräftats i andra länder, och patienter har testat positivt i över 25 länder.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen (WHO), uppmanade länderna att utnyttja ”den tid som givits genom strategin för att hejda spridningen, till att förbereda sig för virusets möjliga ankomst.”

Det har förekommit flera oroande fall av överföring från människa till människa från personer som inte rest till Kina, tillade Ghebreysus på Twitter.

”Upptäckten av ett fåtal fall kan indikera en mer omfattande överföring i andra länder; kort sagt, vi kanske bara ser toppen av isberget”, sade han.

Passagerare väntar i sina hytter ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som fortfarande befinner sig i karantän efter att 3 700 personer på fartyget diagnosticerats med det nya coronaviruset. Yokohama, Japan den 10 feb. 2020. Foto: Carl Court, Getty Images

Kina har officiellt rapporterat över 1000 dödsfall – men det verkliga antalet tros vara avsevärt högre – samtidigt inträffade det första dödsfallet utanför landet i Filippinerna förra veckan. Överföring mellan patienter utanför Kina har orsakat en större rädsla för att virusets spridning kan fortsätta en tid framöver.

I Frankrike sade myndigheterna i lördags att fem britter smittats efter att ha varit i en alpstuga med en annan britt som hade återvänt från en affärskonferens i Singapore, där han smittats av viruset. Spanska myndigheter sade att en britt på Mallorca testat positivt för viruset; han antas ha fått det från en smittat person i Frankrike. Och brittiska myndigheter sade att fem patienter i landet blev smittade när de var i Frankrike.

Samtidigt har japanska myndigheter rapporterat fler bekräftade fall av det nya coronaviruset på ett kryssningsfartyg som ligger i karantän i Yokohama, och som har omkring 3 700 personer ombord. Vissa av patienterna hade inte rest till Kina.

Amerikanska hälsovårdstjänstemän sade på fredagen att experter världen över tittar på om något land utanför Kina har ”varaktig överföring från människa till människa”. Två fall av överföring mellan människor har bekräftats i USA.

En anställd iklädd skyddsdräkt och skyddsmask arbetar på en matvaruaffär i Wuhan, Kina, den 10 feb, 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images

"Det man tittar på är om man får en varaktig ”människa-till-människa”-baserad överföring, och självklart är man på jakt efter var det inträffar. Sedan försöker man få en kollektiv ansträngning hos världens folkhälsosamfund att försöka förhindra ett ’andra Kina’ just nu när vi försöker hjälpa Kina att stoppa deras utbrott som de för närvarande har”, sade Robert Redfield, chef på folkhälsomyndigheten i USA, vid en presskonferens i Washington.

Viruset kan spridas genom aerosol överföring (luftburen smitta), sade kinesiska myndigheter under helgen. Forskare i landet uppgav i en studie att inkubationstiden för viruset kan sträcka sig upp till 24 dagar, 10 dagar längre än amerikanska hälsoexperter tidigare sagt.

Tedros sade att WHO inte har fått fram de 675 miljoner dollar de behöver för att stödja ansträngningarna i att hejda coronaviruset. Han sade också att WHO:s team med internationella experter nu slutligen har släppts in i Kina av myndigheterna där, under ledning av Bruce Aylward, en kanadensisk läkare som är en expert på nödsituationer och epidemiologi. Fyrahundra andra experter samlades vid WHO:s huvudkontor i Genève för att dela forskning om, och verktyg mot viruset samt olika åtgärder mot det.

Tedros uppmanade länder att dela information i realtid med WHO, och manade människor att behålla lugnet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss