Venezuela: Guaidó träffar Mike Pence
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó vid en välkomstceremoni på flygplatsen i Bogotá. Foto: Efrain Herrera/AP/TT-arkivbild


Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó träffar i dag den så kallade Limagruppen och dessutom USA:s vicepresident Mike Pence efter helgens våldsamheter.

Samtidigt avråder EU andra länder från att ingripa militärt i Venezuela.

Limagruppen består av Kanada och tretton latinamerikanska länder. USA:s vicepresident Mike Pence deltar också vid mötet, som hålls i Colombia.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade sig i en intervju med CNN på söndagen vara säker på att "Maduros dagar är räknade".

President Donald Trump har tidigare sagt att USA inte utesluter en väpnad intervention.

Mogherini avråder

EU har fördömt president Maduros våldsanvändning. Men man uppmanar också andra länder att avhålla sig från att ingripa militärt mot Venezuela.

– Vi måste undvika en militär intervention, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Sammankomsten i Colombia sker efter en politiskt turbulent helg i Venezuela, där två personer dödades och flera hundra skadades när Guaidós anhängare drabbade samman med venezuelansk säkerhetspersonal i ett misslyckat försök att få in lastbilar med humanitär hjälp från Brasilien och Colombia.

President Nicolás Maduro vill inte ta emot extern hjälp som han anser är en täckmantel som syftar till att underlätta en amerikansk invasion.

Vill ha sanktioner

Tyskland vill se sanktioner som riktar sig direkt mot Maduro och hans närmaste krets, säger en talesperson för landets utrikesdepartement på måndagen.

Guaidó, som leder Venezuelas parlament, utropade sig till interimspresident i januari efter att den oppositionsstyrda församlingen ogiltigförklarat omvalet av Maduro till presidentposten. Guaidós mål är att bli av med Maduro, men många bedömare anser att militären, som har en stark position i Venezuela, måste byta sida för att detta ska hända.

Dagens möte, som äger rum i Bogotá, blir första gången som Limagruppen talar med Guaidó.

(TT-AFP)

Fakta

Venezuela

(TT)

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner.

Källa: Utrikespolitiska institutet