Varg får jagas efter flera attacker
Skyddsjakt efter varg tillåts efter flera attacker mot får i Uppsalatrakten. Den här vargen bor på Skansen i Stockholm. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Skyddsjakt efter en varg tillåts i Uppsalatrakten till följd av fem attacker mot får på kort tid.

Vargangreppen har skett inom loppet av 16 dagar och drabbat fårhagar inom vargreviret i Siggefora, mellan Uppsala och Heby.

"Angreppen har ökat i frekvens och det har inte gått att förutspå var dessa kommer att ske. Det har försvårat arbetet med förebyggande åtgärder. Vi tvingas konstatera att det är sannolikt att angreppen kommer att fortsätta och skyddsjakten syftar till att avvärja ytterligare angrepp", meddelar Lennart Nordvarg vid Uppsalas länsstyrelse i ett pressutskick.

Beslutet om skyddsjakt gäller till och med den sista september, i eller i anslutning till traktens fårhagar. En vuxen varg får skjutas ihjäl.

Även i maj skedde en vargattack i samma område. I de sex attacker som skett där i år har totalt 74 får rivits ihjäl. Tio har skadats och ett har försvunnit.

(Martin Mederyd Hårdh/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!