Vårbudgeten: Regeringen sparar in på jordbruksstödet

Besvikelse bland LRF:s medlemmar när regeringen sparar in på jordbruket. Foto: Susanne W. Lamm/Epoch Times Arkivbild.


Regeringen väljer i sin vårbudget att inte dela ut en miljard kronor som tidigare öronmärkts för Sveriges lantbrukare. Detta med anledning av att EU tillför medel via sin återhämtningsfond för coronaeffekten. Det skriver Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i ett pressmeddelande.

EU:s återhämtningsfond för att minska effekterna från coronapandemin ger 1,4 miljarder extra till det svenska landsbygdsprogrammet. Istället för att det blir just ett extra stöd under pandemin väljer regeringen att dra in det egna stödet på 1 miljard till lantbruket i vårbudgeten. Som visst plåster på såren ska landsbygdsprogrammet få 417 miljoner kronor extra för åren 2021-2022.

Det är en besparingsåtgärd som drabbar en ekonomiskt hårt trängd sektor, skriver LRF. Konsumenter vill ha svenskproducerat men svenska lantbrukare är hårt trängda av konkurrensen från andra EU-länder. Det behövs stora investeringar för att klara konkurrensen med varor som importeras från länder med sämre djuromsorg och mindre miljökrav.

– Det behövs rejäla politiska insatser för att vi ska nå de mål riksdagen ställt upp i den nationella livsmedelsstrategin. Regeringens strategi i det här fallet underlättar tyvärr inte en ökad svensk livsmedelsproduktion, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, i pressmeddelandet. 

Jordbruksverket har också tydliggjort att programmets omfattning inte räcker för att nå målen med en ökad livsmedelsproduktion.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.