Vänsterpartiet föreslår pandemiskatter
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Ali Lorestani/TT


Vänsterpartiet vill återinföra och anpassa flera skatter till följd av pandemin i sin skuggbudget, skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, på Dagens Nyheters debattsida.

V anser att mer pengar behövs för att bekosta välfärden under pandemin, och har därmed sett över och justerat sin skattepolitik. Partiet vill återinföra värnskatten på inkomster över 62 000 kronor i månaden, med fem extra procentenheter på inkomster över 85 000 kronor. Pengarna ska öronmärkas till sjukvård och äldrevård.

Partiet vill även se en ny förmögenhetsskatt på 1,5 procent för nettoförmögenheter på 6–10 miljoner kronor, som sedan ökar i ytterligare två steg för högre förmögenheter.

Vänsterpartiet vill också sänka brytpunkten för statlig inkomstskatt till 42 000 kronor i månaden, och ha en "högre progressivitet" i kapitalbeskattningen. Dessutom vill partiet se att fastigheter med höga taxeringsvärden beskattas mer.

Enligt Andersson vill V däremot avvakta med höjd restaurangmoms och bolagsskatt, då många företag har det tufft under pandemin.

(TT)