Vägrade ta i hand – nekades medborgarskap

Foto: Max Pixel


Ett muslimskt par har nekats medborgarskap i Schweiz efter att ha vägrat skaka hand med personer av motsatt kön, skriver AFP.

Enligt borgmästaren i Lausanne, Gregoire Junod, har de visat brist på respekt för jämställdhet mellan könen. Den lokala kommissionen hade för flera månader sedan ställt sig tvekande till att paret uppfyller kraven för medborgarskap. På fredagen fattade man beslutet att paret har integrationssvårigheter.

Han sade att paret ”visat stora svårigheter att svara på frågor som ställts av personer av motsatt kön”.

Vice borgmästare, Pierre-Antoine Hildbrand, var en medlemmarna i kommissionen som ifrågasatte paret. Han sade att han var ”väldigt nöjd med beslutet”.

– Konstitutionen och jämlikhet mellan man och kvinna trumfar bigotteri, säger han.

Paret har nu 30 dagar på sig att överklaga beslutet.

Detta är dock inte första gången som något liknande har hänt i Schweiz. 2016 blev det en stor nyhet i schweiziska medier när två syriska bröder beviljades av en skola att vägra skaka hand med sina lärare.

De två bröderna sade att det var emot deras tro att ta i hand med personer av det motsatta i könet. I Schweiz är det dock djupt förankrat i landets tradition att man skakar hand med läraren som ett tecken på respekt. Lokala myndigheter avslog dock skolans beslut att man har rätt att vägra skaka hand med någon av motsatt kön.

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Val 2018 – Flyktingpolitik