Undersökning: Så här mycket tycker svenskar om hundar
Attityden till hundar i offentliga miljöer har förändrats sedan förra undersökningen för 15 år sedan. Foto: Agria Djurförsäkring


Svenskar är ett djurälskande folk och en stor majoritet av befolkningen säger sig tycka om hundar. Men det är viktigt att hundarna är uppfostrade och att hundägarna känner till sitt strikta ansvar som hundägare. Det här visar en ny studie.

Två forskare vid den statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet har genomfört en undersökning för att ta reda på svenskarnas attityder till hundar.

Resultatet visar att hela 88 procent av svenskarna säger sig tycka om hundar, varav 66 procent svarar att det stämmer helt. Det är betydligt fler än vid den förra undersökningen som gjordes 2006.

Samhället har blivit mer tillåtande

Det är inte heller många som säger sig vara rädd för hundar. De flesta, 78 procent, svarar att de inte är rädda eller inte särskilt rädda. 

Studien visar också att  attityden i allmänhet har blivit mer tillåtande mot hundar i samhället. Forskarna menar att en bidragande orsak kan vara medias ökade intresse för hundar.

Får hunden följa med på café?

På frågan om det är okej att ta med hunden på café och restaurang är det mest accepterat av högutbildade och yngre personer i storstäderna. Folk i mindre städer är inte fullt lika positiva till hundsällskap när de fikar eller äter ute.

Hundar på äldreboende

Att hundar kan vara ett positivt inslag på äldreboenden var de flesta överens om, och de tyckte att hundar ska vara välkomna på äldreboenden. Hela 86 procent av de tillfrågade gillar tanken på att ha hund i närheten på äldre dagar. Många ställer sig också positiva till att använda samhällsresurser till utbildningsinsatser för vårdhundar.

Utbilda i hundägaransvar

Hälften av de tillfrågade håller med om att alla hundägare bör utbildas i sitt hundägaransvar för att kunna uppfostra sin hund. Det är också viktigt att hundägarna blir medveten om det strikta ägaransvaret som en hundägare har.

Strikt ansvar

Med strikt ansvar menas att hundägaren är ansvarig för allt som hunden gör. Om hunden skadar en annan människa eller djur kan ägaren bli skadeståndsskyldig oavsett orsak och hur olyckan gick till.

Undersökningen är gjord av Professor Maria Oskarson, och docent Anna Bendz, vid den statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet med hjälp från Agria SKK forskningsfond.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.