Ukrainakrigets tydliga trend

Ulf Kristersson lovade mer stöd till Ukraina under besöket i Kiev. Foto: Sergei Supinsky/Getty Images


Ett år av krig i Ukraina har passerat och ännu tycks en fredlig lösning vara långt borta. I stället kan man konstatera att situationen sakta men säkert har förvärrats med tiden.

Detta gäller inte minst för trupperna och civilbefolkningen på marken i Ukraina. Från Rysslands sida har den militära operationen trappats upp påtagligt sedan februari 2022 och hundratusentals soldater har rekryterats och förflyttats till områdena i östra Ukraina.

Men även för världen i övrigt tycks situationen förvärras sakta men säkert och vi ser i dag ett överhängande hot om en expansion av konflikten. Omfattningen av västvärldens och Natos medverkan i konflikten har konstant trappats upp. I dagsläget levereras redan stridsvagnar och avancerade vapensystem till Ukraina. Storbritannien har lovat att leverera långdistansrobotar och diskussioner om stridsflyg pågår med många länder inklusive Sverige.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!