USA:s nya strängare gränskontroll rullas ut
Justitieministern: ”Det här är en ny era”
USA:s justitieminister Jeff Sessions talar i St Louis. Foto: Michael B. Thomas/Getty Images


USA:s justitieminister Jeff Sessions lovade i veckan att låta rättsväsendets och de federala myndigheternas ”fulla kraft” drabba kriminella utlänningar, smugglare och dokumentförfalskare. Han meddelade att den förra administrationens policy med att omedelbart släppa illegala invandrare i väntan på utredning nu ska upphöra, och att processen för att anställa invandringsdomare ska snabbas upp.

Sessions gav de nya prioriteringarna till alla federala åklagare under en resa till gränsstaden Nogales i delstaten Arizona den 11 april.

Över hela landet kommer de lokala högsta åklagarna förväntas åtala alla som har kopplingar till att transportera eller hysa illegala invandrare.

– Som ni alla vet är det här stora affärer, men nu är det slut med det. Vi kommer att stoppa och fängsla alla dem som tjänat pengar på den här laglösheten.

Kriminella utlänningar som illegalt tar sig tillbaka in i landet kommet att åtalas för brott, snarare än förseelse. Man kommer att prioritera dem med kopplingar till gäng och narkotikasmuggling, som har ett kriminellt förflutet, eller som anses som en fara för allmänheten.

I förekommande fall ska åklagare även åtala illegala invandrare som begått brott för dokumentförfalskning och grov identitetsstöld, varav det sistnämnda brottet har ett minimistraff på två års fängelse, sade Sessions.

Alla federala åklagarkontor måste omedelbart utse en ”gränskoordinator” för sitt distrikt, för att säkra att de nya riktlinjerna följs.

– Ni som fortsätter att försöka ta er in i landet på illegala eller olämpliga sätt har härmed varnats. Det här är en ny era. Det här är Trump-eran, sade Sessions.

Den tidigare policyn gjorde det möjligt för personer som tagit sig in illegalt, men hoppades på att få stanna ändå, att vistas fritt i landet medan de väntade på ett beslut – vilket kunde ta flera år.

– Nu kommer vi att ta alla vuxna som grips vid gränsen i förvar. De kommer inte att släppas, meddelade Sessions.

För att snabba upp processerna har 25 invandringsdomare flyttats till de förvar som finns i närheten av gränsen.

Sessions presenterade också ett förenklat anställningssystem för att få in fler domare i systemet, som nu har en enorm börda av över en halv miljon väntande fall.

Ytterligare 50 invandringsdomare ska anställas i år, och 75 till året därpå, sade Sessions.