USA: Nödförvar öppnas för ensamkommande barn
En migrantfamilj tar taxin till flygplatsen för att resa vidare inom USA, efter att ha släppts av myndigheterna i Brownsville, Texas, februari 2021. Foto: John Moore/Getty Images


USA planerar att öppna nödförvar för illegalt invandrade barn i delstaterna Michigan och Pennsylvania, enligt Bidenadministrationen. Antalet som kommer över USA:s södra gräns har skjutit i höjden sedan Biden tillträdde.

Gränskorsningarna har stigit från drygt 70 000 i februari till över 170 000 i mars, varav nästan 20 000 är ensamkommande minderåriga. Det här är dock enbart de personer som de amerikanska myndigheterna har fångat upp.

Den demokratiske kongressledamoten Henry Cuellar från Texas säger till Epoch Times att gränspolisen inte klarat av den nuvarande migrantvågen.

– Alla goda intentioner överväldigas av det stora antalet människor som kommer, säger han.

Nya nödförvar

Gränspolisen är den första kontaktpunkten för människor som korsar gränsen. Efter en period som ska vara max tre dagar ska Hälsodepartementet ta över och flytta migranterna till olika förvar runt om i landet. Nu öppnar alltså Hälsodepartementets kontor för placering av flyktingar nya nödförvar i delstaterna Michigan och Pennsylvania.

Kontoret har ett program som innefattar 200 förvar i 22 delstater, men har på senaste tiden tvingats öppna minst 11 nya förvar, bland annat på militärbaser, för att kunna hantera den stora ökningen av ensamkommande minderåriga.

Trumpadministrationen utvisade minderåriga migranter, men Bidenadministrationen har valt en policy där alla minderåriga som korsar gränsen tas emot, och man försöker koppla samman dem med föräldrar eller andra anhöriga i landet.

Administrationen har beskrivit det hela som en del av en "mer human" migrationspolitik. Men Stephen Miller, en av förre presidenten Donald Trumps rådgivare i migrationsfrågor, menar att den nuvarande politiken uppmuntrar föräldrar att skicka iväg sina barn på långa och farliga vandringar till USA.

"Bortom all kontroll"

Hälsodepartementet hade den 8 april nästan 17 000 ensamkommande minderåriga i sina förvar. Ytterligare nästan 4 000 fanns i gränspolisens olika förvar.

Både republikaner och en del demokrater har kritiserat Bidenadministrationen för att man upphävt Trumpadministrationens politik, och menar att de här förändringarna har drivit på den våg av illegala migranter som nu kommer in i USA.

– Det här är bortom all kontroll. Det är mitt i natten. Vi har sett dussintals barn flöda fritt över gränsen bara de senaste minuterna. Det här är resultatet av Joe Bidens katastrofala amnestiagenda, sade den republikanske kongressledamoten Steve Scalise den 9 april i ett filmklipp från gränsen.

Den federala migrations- och tullmyndigheten ICE har sagt till medier att man nått en uppgörelse om att betala för 1 200 hotellsängar och andra nödvändiga tjänster för illegala migranter i Texas och Arizona.

"Enligt kontraktet är det här tänkt som ett kortsiktigt boende, generellt mindre än 72 timmar, för att man ska kunna processa dessa personer, inklusive etablera lämpliga villkor och omständigheter för att kunna släppa dem. Alla familjer kommer att ges en fullständig hälsobedömning, inklusive test för covid-19", meddelade ICE.

"Hyrs ut"

Samtidigt varnar en tidigare chef för gränspolisen, Mark Morgan, för att han tror att barn "hyrs ut" till vuxna som vill ta sig in i landet. Det här skedde under den stora migrantvågen 2019, när bland annat en honduransk man köpte ett sex månader gammalt barn för att kunna låtsas att de var en familj, så att han lättare skulle släppas in i USA.

– Jag tror att det händer just nu, men omfattningen vet jag inte, säger Morgan till Epoch Times. 

– Min uppfattning är att de resurser vi skickade ner 2019 för att kunna avslöja den här sortens falska familjer inte finns där nu. I slutänden kommer de inte i alla fall kunna avgöra vilka de här personerna är, säger han.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Fakta

Migrantkrisen i USA

I februari korsade 71 000 personer USA:s södra gräns illegalt. För mars var siffran 172 000.

Antalet ensamkommande minderåriga mer än fördubblades under samma period till 18 890.

De nya förvaren som öppnats i Albion, Michigan och Erie, Pennsylvania, har en kapacitet tillsammans på 888 sängar. De är speciellt utformade för barn under 12 som korsar gränsen utan föräldrar eller ansvariga vuxna ledsagare.

Under åtta veckor 2019 hittade Departementet för inrikessäkerhet 5 500 fall där invandrade grupperingar som uppgett sig vara familjer visade sig bluffa. 615 personer åtalades för trafficking i samband med detta.