Tutankhamun-huvud ska säljas trots protest
En skulptur i brons föreställande den egyptiska pojkkungen Tutankhamun ska säljas på auktion. Foto: Christie's/AP/TT-pressbild


Ett över 3 000 år gammalt bronshuvud som föreställer den egyptiska pojkkungen Tutankhamun ska säljas på auktion i London. Skulpturen, som väntas gå för över 47 miljoner kronor, säljs trots protester från Egypten.

– Jag tror att det (huvudet) togs olovligen från Egypten, säger Mostafa Waziri vid landets högsta råd för antikviteter till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Waziri har auktionshuset Christie's inte kunnat uppvisa några dokument som visar att Tutankhamun-skulpturen inte stals från Egypten. Något Laetitia Delaloye på auktionshuset inte håller med om.

– Vi skulle aldrig sälja ett verk där det finns några frågetecken kring proveniensen, säger hon till Reuters.

Huvudet, som är 28,5 centimeter högt och uppges vara i fantastiskt skick, säljs av den privata Resandro-samlingen. Enligt Christie's har det innan dess bland annat varit i österrikisk ägo på 1970-talet.

Men det duger inte för de egyptiska myndigheterna. Landet har länge krävt att historiska föremål som fördes ut ur landet av brittiska arkeologer och äventyrare – där ibland Rosettastenen som finns på British Museum – ska återbördas.

(TT-Reuters)