Talibanerna sköt för att stoppa demonstration
Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid under en presskonferens på måndagen. Foto: Muhammad Farooq/AP/TT


Talibanerna har skjutit i luften för att skingra människor som deltog i en demonstration utanför Pakistans ambassad i huvudstaden Kabuls centrala delar under tisdagen. Mindre protester har synts på flera håll i landet.

De runt 70 deltagarna vid Pakistans ambassad protesterade mot landets inblandning i afghanska angelägenheter, enligt nyhetsbyrån AFP:s personal på plats.

På videoklipp syns människor springa samtidigt som skottlossning hörs. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats.

Under måndagen demonstrerande en liten grupp kvinnor för sina rättigheter i staden Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. I Herat i nordvästra Afghanistan demonstrerade kvinnor förra veckan med krav på att de ska få delta i den nya regeringen.

Talibanerna uppgav på måndagen att rörelsen tagit kontroll över det sista motståndsfästet i landet, Panjshirdalen och talespersonen Zabihullah Mujahid sade att den som försöker starta ett uppror kommer att drabbas hårt.

Motståndsgruppen NRF har däremot uppgett att uppgifterna är falska och hävdar att motståndet fortsätter.

Talibanrörelsen har än så länge inte offentliggjort hur landets nya regering ska se ut, men många är oroliga för att den kommer att likna den hårdföra talibanregimen som styrde landet mellan 1996 och 2001. Det nya talibanstyret har dock lovat att vara mer "inkluderande".

(TT-AFP-Reuters)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.