Svea hovrätt: Fel av fackförbund att utesluta SD-politiker

Enligt en dom från Svea hovrätt var det fel av Transportarbetareförbundet att utesluta en medlem på grund av att han var aktiv SD-politiker. Foto: Bilbo Lantto


Att utesluta en medlem i ett fackförbund för att han är Sverigedemokrat och samtidigt aktiv politiker är fel. Det meddelar Svea hovrätt, som därmed fastställer tingsrättens dom.

Det var våren 2019 som Mats Fredlund uteslöts ut Transportarbetareförbundet på grund av sitt förtroendeuppdrag för SD i Kiruna kommunfullmäktige. Till följd av det valde han att stämma fackförbundet då han menar att beslutet saknar grund.

Tingsrätten gick sedan på Fredlunds linje och menar att uteslutningen saknade grund i Transportarbetareförbundets stadgar. Därefter valde fackförbundet att överklaga domen till Svea Hovrätt.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!