Stor oro i S över väljarstödet
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. Foto: Jonas Ekströmer/TT-arkivbild


Socialdemokraterna oroas över de dåliga opinionssiffrorna.

– Det är oerhört allvarligt, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Flera toppnamn i partiet talade om en allvarlig situation när de anlände till fredagens partistyrelsesammanträde på Sveavägen 68 i Stockholm.

– Vi behöver inse att vi är i ett oerhört tufft läge, säger Rådström Baastad.

Under hösten har partiet tappat i opinionsmätningarna och utmanas som största parti av Sverigedemokraterna.

Enligt Rådström Baastad beror det framförallt på en oro bland väljarna för välfärden och för gängkriminaliteten.

Är otydliga

– Det finns en känsla av otydlighet om vad S står i migrationsfrågan. Det finns självklart en stor oro och frustration över hur regeringen hanterar gängkriminalitet och skjutningar, säger hon.

Rådström Baastad tror att många ställer sig frågan vad som händer med Sverige.

– Vi behöver visa att nu handlar det om att prioritera välfärden i varje kommande budgetförhandlingar.

Partistyrelsen ska diskutera opinionsläget och en mellanvalsstrategi. Att en sådan strategi ska tas fram har varit beslutat sedan länge, men det rådande opinionsläget har gjort den än viktigare.

Behöver förändras

– Det är tydligt att vi behöver förändra oss som parti. Bli tydligare. Vi behöver visa på en riktning, säger Rådström Baastad.

– Och det handlar självklart om resultat där regeringen behöver leverera.

Januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna har gjort det svårare för S att kommunicera vad man vill som parti. I avtalet finns punkter som S tvingats gå med på.

Statsminister Stefan Löfven (S) och regeringen har åtagit sig att slopa värnskatten, förändra arbetsrätten och a-kassa, förändra arbetsförmedlingen i grunden och införa fri hyressättning vid nybyggnation.

Tiden efter att avtalet ingicks låg S relativt lågt med att föra ut sina framgångar bland de 74 punkterna.

Gav utrymme

– Vi har gått in i en ny relation. Man känner sig för. Vi som stort parti har också haft behov av att visa att vi kan och vill samarbeta och låtit våra samarbetspartier få stort utrymme, säger Rådström Baastad.

Nu ska socialdemokratiska ministrar och partiets övriga företrädare, som distriktsordförande och riksdagsledamöter, bli bättre på att visa vad S vill som parti.

– Vi måste kunna bli mycket bättre på att skilja på vad S vill och vad regeringen vill. Det ska inte råda någon tvekan om att vi i S vill mer, säger partisekreteraren.

Även hon ska arbeta hårdare för att föra ut socialdemokratisk politik.

– Det är klart att jag behöver visa på vilken riktning S ska gå i, men vi har ett antal socialdemokratiska statsråd. De borde klara av att sikta på båda de uppdragen

Oro över migration

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson håller med om att läget är allvarligt för S, även om det inte är första gången man tappar i opinionsmätningar.

– Huvudorsaken är nog att många känner sig väldigt oroliga över om den stora migrationen lett till ökad brottslighet och hur man klarar sin trygghet. Många människor är nog också skraja där de bor, säger han.

Thorwaldsson uppger att LO redan tidigt på 2010-talet varnade för framförallt arbetskraftsinvandringen.

– Där finns en giftig mix. Vi tar så emot så många att arbetsmarknaden inte kan ta upp tillräckligt många och vi får stora grupper som hamnar i utanförskap, säger han.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommenterar de senaste opinionsmätningarna, på väg in till Socialdemokraterns partistyrelse i högkvarteret på Sveavägen i Stockholm. Foto: Karin Wesslen/TT

Mer kommunbidrag

Thorwaldsson tror också att många är oroade för välfärden och hur det blir när man är gammal

– Där tror jag att S skulle göra den största insatsen nu. Det är att öka statsbidragen till kommuner och landsting och att man verkligen fixar det här med pensionerna, säger LO-ordföranden.

Riksdagsledamoten Pia Nilsson gör en liknande analys som LO-ordföranden när det gäller orsaken till partiets opinionstapp..

– Det finns en oro, en rädsla för vad som händer kring gängkriminaliteten och den rädslan spiller över på regeringen. Man tror inte att regeringen gör något, det tar ju alltid tid med lagstiftningar.

Hon tror att partiet behöver vara tydligare med vad man gör och bli bättre på att kommunicera det till väljarna.

– Det är mycket av en kommunikationskris, säger Nilsson.

(TT)