Stoppa pensionsstölden från 57:orna

Pensionärer födda 1957 kan förlora tiotusentals kronor i pension på grund av avsaknaden av övergångsregler för denna grupp i pensionsreformen. Foto: fizkes/Shutterstock


Pensionsreformerna och den höjda pensionsåldern har lett till en skattesmäll för en specifik grupp pensionärer. Då dessa förutsättningar inte kommunicerades till denna grupp då de beslutade att gå i pension, kan man ifrågasätta rättvisan i dessa regler. Den 15 mars har riksdagen chans att rätta till misstaget. Det anser den tidigare riksdagsledamoten (SD) Thoralf Alfsson.

När riksdagen den 31 maj 2022 beslutade om den nya pensionsreformen hamnade de som är födda 1957 i kläm, trots att pensionsuppgörelsen med den höjda pensionsåldern bara skulle gälla dem som är födda 1958 eller senare. De som är födda 1957 går nämligen miste om det höjda grundavdraget under 2023, vilket innebär kraftigt höjd skatt på pensionerna under 2023, en ren stöld av våra intjänade pensioner.

På grund av att starten för reformen sattes till den 1 januari 2023, men utan övergångsregel för dem som är födda 1957, får en fattigpensionär cirka 1 000 kronor högre skatt per månad och en normal pensionär cirka 2 000–3 000 kronor högre skatt per månad beroende på storleken på pensionen, bara för att man är född 1957 – trots löften om en högre disponibel inkomst för pensionärer från alla riksdagspartier i valrörelsen 2022.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!