Skyddsjakt på varg övervägs i Bohuslän
Skyddsjakt på varg övervägs i Bohuslän sedan får attackerats, men det finns oklarheter kring om alla får som dödats attackerats av varg, enligt länsstyrelsen. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix/TT


Länsstyrelsen i Västra Götaland diskuterar behovet av skyddsjakt efter att en eller flera vargar attackerat får på ön Orust Bohuslän under juli, enligt Göteborgs-Posten. Att det sker vargattacker i området är mycket ovanligt.

25 får har dödats vid tre olika tillfällen. Men det finns oklarheter om det varit vargar som attackerat vid två av tillfällena, eller om även hundar kan ha attackerat fåren.

Tveksamheterna består framförallt i att skadorna sett annorlunda ut än de vargar brukar lämna efter sig.

– Det var väldigt många skador på kroppen som en varg oftast inte behöver åsamka ett får, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig och besiktningsperson för rovdjursangripna tamdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland, till GP.

Vid ett av angreppen, då 13 får dödades eller skadades så svårt att de fick avlivas, fanns ingen tvekan om det rörde sig om varg. Även dna från en varg har hittats på platsen.

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!