Skråmos svärmor avslöjad som IS-rekryterare
Den ökände IS-terroristen Michael Skråmo. Foto: Skärmdump/Youtube


Den ökände IS-terroristen Michael Skråmos svärmor har avslöjats som rekryterare till terrororganisationen. Samtidigt har hon fått träffa sina barnbarn i Irak. Det skriver Expressen.

Hon var en av de som tidigt anslöt sig till IS-kalifatet i Syrien. 2007 konverterade hon till islam tillsammans med sin dotter Amanda Gonzales som gifte sig med Skråmo.

Försvarar IS

I augusti 2014 flyttade Skråmo och hans fru tillsammans med sina fyra barn till kalifatets huvudstad, Raqqa, för att ansluta sig till IS. Han är känd för sitt missionerande och genom sina videoklipp för att locka andra att resa till Syrien för att strida med IS. Från Syrien har han bedrivit propaganda och även uppmanat till terroristattacker i Sverige.

Även svärmodern följde samtidigt med till Raqqa. Där blev hon kände under sitt islamiska namn, Umm Hamza. När livet blev för svårt för mormodern beslöt hon sig 2016 för att flytta tillbaka till Sverige.

Ett halvår senare var hon med i en kanadensisk tv-dokumentär i CBC. I intervjun försvarade hon emellertid fortfarande IS samtidigt som hon beskrev kalifatet som ett fint ställa att bo på. Hon sade också att hon kände sig mycket tryggare och friare att bo därnere än i Sverige.

Vidare säger hon att hon inte såg Skråmo som en terrorist.

– Han bryr sig om muslimerna. Han är en bra man, han tar hand om allting. Om en muslim försvarar sig själv är han en terrorist, men vilka är det egentligen som attackerar de muslimska länderna?, säger Hamza, enligt tidningen.

När mormodern bodde i Syrien blev hon avslöjad som IS-rekryterare av tv-bolaget CBC. Journalister hade utgett sig i sociala medier för att vara en ung kvinna som hette ”Sara” och som var intresserad av att ansluta sig till IS.

I en chatt hade Skråmos svärmor gett ”Sara” instruktioner hur hon skulle resa. Hon hade också gett förslag om att hon kunde gifta sig med hennes egen svärson, som därmed skulle bli hans andrahustru.

”Ingen risk på det sättet”

Skråmos och Gonzales barn, som nu är föräldralösa, blev räddade från IS och fördes för ett tag sedan till Erbil i Irak. Efter det har många varit oroliga att deras mormor ska få ta hand om barnen i Sverige eftersom hon fortfarande verkar lojal mot IS.

Hennes exmake Patricio Galvez, barnens morfar, skilde sig från Umm Hamza 1993. Han säger att han vet om att många är oroliga för att mormodern ska få ta hand om barnen när de kommer till Sverige.

När Expressen frågar honom huruvida det är lämpligt att hans exfru tar hand om barnen svarar han:

– Jag kan inte prata för henne, det är en sak som ni kanske kan diskutera med henne direkt. Men jag vet att hon inte är i sådana miljöer längre. Det är ingen risk på det sättet, tror jag. Det får hon själv svara på det.

Han nämnde dock inte under intervjun att hon dagen efter skulle komma till Erbil. På lördagen checkade hon sedan in på hotellet där Patricio Galvez och barnen bor som väntar på beslut att få åka till Sverige.

Tidningen skriver att en av hotellcheferna har sagt hon gick upp till barnens rum, och när de väl såg henne skrek de: ”mormor, mormor, mormor.” Sedan dess ska hon ha hållit sig inne på hotellrummet.

Terrorexperten Magnus Ranstorp skriver på Twitter att han fortfarande tror att hon är inne i den radikala islamistiska miljön. Barnen borde, anser han, ”placeras långt från henne”.

Enligt SR Ekot kommer Göteborg att ta hand om de sju föräldralösa barnen när de väl kommer till Sverige.