Skärpta straff efter påskupploppen

Under påskhelgen utbröt våldsamma upplopp i flera svenska städer, här en bild från Sveaparken i Örebro. Göta hovrätt har under måndagen kommit med dom mot tre män som deltog i upploppen i Linköping. Foto: Pavel Koubek/TT


Tre män döms av Göta hovrätt till fyra års fängelse efter påskupploppen i Skäggetorp i Linköping. För två av männen innebär det en skärpning av straffet.

I somras dömdes de tre till mellan två och ett halvt och fyra års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet av Linköpings tingsrätt. Både männen och åklagaren överklagade domen och under måndagen kom Göta hovrätt med sitt avgörande, där rätten går på åklagarens linje och skärper straffen för två av männen.

Straffskalan för brottet går mellan två år och livstids fängelse, men lagstiftningen är ny och det saknas avgöranden som kan vara vägledande. Hovrätten har gjort bedömningen att utgångspunkten för straffvärdet för gärningen bör ligga vid fyra års fängelse. I sin dom konstaterar Göta hovrätt att angreppet som männen varit delaktiga i "måste betecknas som mycket hänsynslöst" och att det bland annat varit fråga om omfattande stenkastning mot både polisfordon och polismän.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!