Senaste nytt om coronaviruset i Europa och världen
En man bär skyddsmask för att undvika smitta av coronaviruset (COVID-19) när han går på en gata i shoppingdistriktet Myungdong i Seoul, Sydkorea, den 23 februari, 2020. Foto: Chung Sung-Jun, Getty Images


Länder världen över vidtar åtgärder för att försöka hejda spridningen av det nya coronaviruset, COVID-19, när dödstalet fortsätter att öka.

Oron stiger för ett ihållande utbrott i ett antal länder utanför Kina, där smittan fortsätter att överföras från människa till människa.

Senaste händelserna per 24 februari.

Afghanistan rapporterar sitt första bekräftade fall av COVID-19, och Irans dödstal stiger till 12

Afghanistan bekräftade på måndagen att en av de tre personer som de höll under övervakning för COVID-19 har testat positivt för det nya coronaviruset.

Ferozuddin Feroz, landets folkhälsominister, berättade på en presskonferens i Kabul att patienten befann sig i västra provinsen Herat, som gränsar till Iran där det tros pågå ett lokalt utbrott av viruset.

En nödsituation har utlysts för provinsen, samtidigt som gränsen mot Iran hålls stängd.

Iran har tillkännagett fyra nya dödsfall till följd av viruset, vilket innebär att dödstalet nu uppgår till 12 – det högsta antalet dödsfall av COVID-19 utanför Kina. Iran rapporterade inte det första fallet av viruset i landet förrän på onsdagen. Antalet bekräftade infektioner ligger fortfarande på 43, enligt den iranska regimen.

På söndagen meddelade Irans grannländer att de temporärt stänger gränserna till Iran efter landets coronavirusutbrott.

Italien bekräftar ett tredje dödsfall

Under söndagen bekräftade Italien sitt tredje dödsfall av coronaviruset, vilket var en äldre cancersjuk patient i Lombardiet, i norra Italien, där flest fall har rapporterats, säger Italienska tjänstemän. Antalet smittade i Italien uppgår nu till 155 personer.

Fall av COVID-19 rapporterade i Bahrain och Kuwait

Statliga nyhetsbyråer i både Bahrain och Kuwait har rapporterat de första fallen av det nya coronaviruset.

En Bahrainsk medborgare uppvisade symtom efter att ha kommit tillbaka med ett flyg från Iran. Personen överfördes till Ebrahim Khalil Kanoo Medical Center för testning där det bekräftades att personen smittats av viruset, säger landets hälsovårdsministerium i ett uttalande.

Kuwaits hälsoministerium har rapporterat tre fall som fanns bland de 750 personer som evakuerades från staden Mashhad i nordöstra Iran på lördagen. Den ena är av saudisk nationalitet, rapporterade den statliga nyhetsbyrån KUNA.

Kvinnor bär skyddsmask på Mubarakivamarknaden i Kuwait, den 24 februari, 2020. Foto: Yasser Al-Zayyat, AFP via Getty Images

Sydkorea rapporterade på måndagen 231 nya fall av COVID-19.

Folkhälsomyndigheterna i Sydkorea rapporterade 70 nya fall och ytterligare ett dödsfall sent på måndagseftermiddagen koreansk tid. Tidigare under morgonen rapporterade landet sitt sjunde dödsfall och en ökning på 161 nya fall från dagen innan.

Detta innebär att Sydkorea nu har minst 833 kända fall av det nya coronaviruset varav åtta dödsfall.

Sydkoreas president sade på söndagen att han satt sitt land i högsta beredskap för smittsamma sjukdomar, och beordrade tjänstemän att vidta ”i särklass, kraftfulla" åtgärder för att hindra spridningen av utbrottet.

Singapore utfärdar resevarningar för Sydkorea

Singapore rekommenderade på söndagen sina medborgare att inte resa till de sydkoreanska regionerna Daegu och Cheongdo där det rapporterats om utbrott av COVID-19.

Landets hälsoministerium påminde också allmänheten att ”fortsätta vara försiktiga när de reser till övriga Sydkorea.”

Australien uppdaterar resevarningar för Sydkorea och Japan

Australien har uppdaterat sina officiella reserekommendationer för Japan och Sydkorea med anledning av coronaviruset.

Resenärer ombeds ha ” en hög grad av försiktighet” i båda länderna.

”Övervaka er hälsa noga och följ råden från lokala myndigheter”, säger utrikesdepartementet.

Taiwan rapporterar ytterligare 2 fall

Taiwanesiska myndigheter bekräftade två nya fall av COVID-19 på söndagsmorgonen, vilket tar det totala antalet smittade till minst 28 på ön.

Enligt Taiwans Central Epidemic Command Center (CECC) är de två senaste fallen en far och en son, där fadern är i 80-årsåldern och sonen omkring 50 år.

Melanie Sun och The Associated Press bidrog till artikeln.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss