Sambo – en förening av två världar - Del 3

Budo – i det moderna och i traditionen

Efter att ryska judoka började ha betydande betydande framgångar i judotävlingar på 1960-talet frågade sig många, särskilt i Japan, vad som var deras hemliga vapen. Ingenting, bara rysk arbetsetik, och sambo. Foto: Shutterstock


Del 3. (Läs del 2 här)

Sambo är som den ryska folksjälen: kortfattad och kärnfull. I likhet med den eurasiska stäppen är den karg, utan att betona estetiska former, men inrymmer likväl en mängd uttryck. Så vad är ursprunget för denna mystiska kampsport? 


Aiki är en princip som inom japansk budo syftar på förmågan att negera och omdirigera en motståndares energi med minimal ansträngning. I judon och aikidon kan man se hur detta koncept tillämpas för att ge en mindre person ett övertag över en större, det låter utövaren generera en hävstångseffekt från höfterna, eller ge upp sin position för att kunna kasta iväg sin motpart. Detta är vad vi behöver se på om vi skall förstå sambons väsen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!