Så här försvarar Löfven miljonärsskatten

Statsminister Stefan Löfven (S) på den svenska EU-representationen i Bryssel. Arkivbild. Foto: Lars Larsson/TT


Statsminister Stefan Löfven (S) försvarar idén om en så kallad miljonärsskatt.

– Det finns ett utrymme för de som har det allra bäst ställt att bidra till välfärden, säger han.

Nyligen lanserade finansminister Magdalena Andersson (S) och en socialdemokratisk arbetsgrupp förslaget att den rikaste procenten bör betala mer i en återkommande förmögenhetsskatt. Hushållens fastighetsvärde ska dock inte ingå i skatteunderlaget.

När Stefan Löfven nu kommenterar uppslaget pekar han på framtida "enorma behov" för att säkra välfärden, inte minst på grund av demografiska skäl.

TT: En miljonärsskatt – är det en bra idé?

– Vi ser när ojämlikheten ökar i vårt land att den största delen handlar om kapitalvinster, räntor och utdelningar. Det finns också på vanliga löneskillnader, men det är där man får den stora sneda fördelningen.

– Om man då tittar på vilka finansieringsmöjligheter som finns menar vi att det finns ett utrymme för de som har det allra bäst ställt att bidra till välfärden, säger Stefan Löfven på en pressträff i Bryssel efter ett möte med bland andra Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Han poängterar att partiets arbetsgrupp ska bearbeta förslaget inför höstens partikongress. Stefan Löfven beskriver en process där den föreslagna miljonärsskatten tjänar som "en inspiration".

– Men hur det här ska göras, där är vi långt ifrån framme.

(TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.