Ryssland bekräftar reträtt i delar av Charkiv

Ryska förstärkningar på väg mot Charkiv under fredagen. Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT


Ukrainas motoffensiv mot ryska invasionsstyrkor är framgångsrik. Rysk militär erkänner reträtt från delar av Charkiv-regionen och verkar ha överraskats av stridsfronten i öst. Soldaterna "gör rätt i att fly" säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainska specialstyrkor publicerade bilder på lördagen på hur militär befinner sig i staden Kupjansk, som ockuperades den 27 februari i den första ryska invasionsvågen.

Ukrainas intåg bekräftas indirekt av Rysslands försvarsdepartement som säger att man dragit tillbaka styrkor från viktiga områden i Charkiv-regionen och att styrkor nu "omgrupperas".

"För att målet att befria Donbass fattades beslutet att omgruppera ryska styrkor stationerade i Balaklija och Izium för att stärka fronten i Donetsk", meddelar det ryska försvarsdepartementet.

"För att undvika skador på ryska styrkor så besköts fienden med tung eldgivning", fortsätter man.

President Zelenskyj kommenterade de ryska truppförflyttningarna med kommentaren att den ryska militären gör rätt i att fly. Han sade också att ukrainsk militär återtagit omkring 2 000 kvadratkilometer territorium i september, rapporterar AFP. Det är ett område på 45 gånger 45 kilometer.

Staden Kupjansk är en viktig järnvägsknut. Den har ett strategiskt läge vid floden Oskil som flyter från Ryssland till Ukraina och har därmed varit viktig för det ryska understödet till invasionstrupperna.

Ukrainsk militär uppges också ha tagit sig in i den ockuperade staden Izium på lördagseftermiddagen.

– Våra första styrkor är inne i staden, säger en ukrainsk officer till amerikanska CNN.

Den ukrainska militära framgången är den största – om uppgifterna stämmer och om återvunna territorier kan hållas – sedan ryska styrkor i april kunde motas bort från områden utanför huvudstaden Kiev.

De ukrainska attackerna i öst inleddes samtidigt som internationella bedömare följde utvecklingen i Cherson i sydöstra delen av landet, nära Svarta havet.

Även Rysslands militära ledning tros ha överraskats av offensiven vid staden Balaklija.

Ukraina hävdar också att framryckning pågår i sydöstra delen av landet. Talespersonen Natalija Gumenjuk uppger att ukrainska styrkor ryckt fram "mellan två och tiotals kilometer" utefter den södra fronten, skriver BBC.

Hårda strider rasar även i Donetsk, runt staden Lyman. Den Moskvatrogne ockupationsledaren Denis Pusjilin säger läget i Lyman "är mycket svårt", och att strider pågår på flera platser runt om i Donetskregionen.

– Vi har inget annat val än att försvara Donbass – vi kommer att lyckas, säger Pusjilin.

I det parallella informations- och propagandakrig som pågår sägs ryska soldater fly från stridslinjer till fots, på cyklar och i bilar som stulits av civilbefolkningen.