Rysk diplomat pekas ut som spionchef i Sverige
UD, utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg. Foto: Jonas Ekströmer/TT-arkivbild


Den ryska diplomaten som misstänks för underrättelseverksamhet i Sverige har en chefsposition för SVR, ryska underrättelsetjänsten, enligt Dagens Nyheter. Säpochefen Klas Friberg uppger att han är förvånad över att diplomaten inte har lämnat landet.

Den ryske diplomaten som misstänks för inblandning av underrättelseverksamhet i Sverige är kvar i landet, skriver Dagens Nyheter. Det är någonting som förvånar Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen (Säpo).

– Det enda uttalande jag kan göra är att jag är något förvånad över att han inte gjort det ännu, säger Friberg till tidningen och uppger att Säpo har informerat regeringen om vad som hänt.

Diplomaten är underrättelseofficer i den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, SVR. Han bedöms av Säpo vara chef för SVR:s verksamhet i Sverige men arbetar utåt som diplomat vid ryska ambassaden i Stockholm, skriver DN.

"Anledning att han är kvar"

Enligt de initiala uppgifterna hade diplomaten lämnat Sverige men enligt de nya uppgifterna är han alltså kvar i landet.

Daniel Stenling, Säpos enhetschef för kontraspionage, säger till DN att det kan finnas en anledning till att diplomaten är kvar i Sverige.

– Jag kan förstå att det finns anledningar för dem (ryssarna) att han är kvar, men jag vill inte gå in på dem, säger han.

Utrikesdepartementet kallade upp den ryska ambassadören under gårdagen för att kräva att diplomaten lämnar landet.

Bakgrunden är ett möte för som inträffade för drygt två veckor sedan då diplomaten träffade en svensk 45-årig teknikkonsult på en restaurang i Stockholm. Svensken greps och sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha spionerat på Sverige åt Ryssland. Mannen själv nekar till brott.

(Beri Zangana/TT)