Riksdagen förlänger pandemilagen

Socialminister Lena Hallengren (S) måste nu komma tillbaka med ett förslag om att bara förlänga pandemilagen i två månader. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT


Riksdagen har beslutat att anta regeringens förslag att förlänga pandemilagen till den 31 maj. Samtidigt uppmanar riksdagen regeringen att komma tillbaka med ett förslag om att bara förlänga lagen till den 31 mars.

Regeringens förslag som riksdagen antar innebär också att de mest långtgående befogenheterna för regeringen – att besluta om nedstängning och förbud mot verksamheter och för sällskap att samlas på allmän plats – tas bort.

En majoritet i riksdagen vill inte förlänga pandemilagen i fyra månader, som regeringen föreslagit. Men av lagtekniska skäl kan inte riksdagen ändra på datumet, utan måste gå omvägen med ett tillkännagivande om att regeringen ska komma med ett nytt förslag att lagen bara ska förlängas i två månader.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!