Rekord i Frankrike – nästan 46 grader varmt
Brandmän försöker släcka en markbrand i kommunen La Palma d'Ebre i Katalonien. Foto: Jordi Borras/AP/TT


En 17-åring och en 93-åring har avlidit av värmeslag i Spanien. Det är de första kända dödsfallen kopplade till de rekordtemperaturer som råder i Spanien och flera andra europeiska länder.

I Frankrike noterades rekordtemperaturen 45,9 grader.

Den 17-årige pojken kände sig plötsligt yr och hoppade i en pool för att svalka av sig. När han kom upp ur poolen föll han ihop och fördes till sjukhus där han avled, enligt de regionala myndigheterna i Andalusien.

Senare avled även en 93-årig man i staden Valladolid i norra delen av landet av värmeslag, enligt lokal polis.

Värmeböljan har fört med sig temperaturer på över 40 grader till Spanien. De höga temperaturerna väntas hålla i sig fram till lördagen.

400 brandmän

I 34 av de totalt 50 spanska provinserna har varningar om risk för bränder utfärdats, bland annat i Katalonien där 6 500 hektar mark redan har härjats av eld. Runt 400 brandmän har medverkat i släckningsarbetet under natten mot fredagen och de fick under morgonen hjälp av flygplan och helikoptrar. Arbetet försvåras av hettan och den låga luftfuktigheten.

Värmeböljan har drabbat flera europeiska länder, Även i Italien, Frankrike och Tyskland har äldre personer avlidit på grund av värmen.

45,9 grader

I Frankrike mättes temperaturen 45,9 grader upp i byn Gallargues-le-Montueux mellan Montpellier och Nimes under fredagseftermiddagen. Men redan flera gånger tidigare under dagen noterades högre temperaturer i landet än den tidigare rekordnoteringen på 44,1 grader i samma område under en svår värmebölja 2003, enligt landets meteorologiska institut Meteo-France.

De höga temperaturerna har lett till att luftkvaliteten försämrats i en del europeiska storstäder. Bland annat har Paris, Lyon och Marseille beslutat att de mest förorenande bilarna inte får köra på vägarna.

(TT-AFP)