Rapport: Huawei kan ha starka militära band
En studie tyder på att vissa av Huaweis anställda kan ha kopplingar till militären. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT-arkivbild


En genomgång av läckta CV-uppgifter om tusentals anställda vid Huawei tyder på en tajtare relation mellan den kinesiska telekomjätten och kinesisk militär än vad Huawei tidigare uppgett, skriver flera utländska medier.

"Baserat på analysen av dessa data finner jag att det finns starka bevis för att Huaweianställda agerar i linje med den kinesiska underrättelsetjänsten och att det finns en djup och långvarig relation mellan Huawei, anställda och den kinesiska staten", skriver rapportförfattaren Christopher Balding, professor i ekonomi vid Fulbright University i Vietnam som genomfört studien i samarbete med tankesmedjan Henry Jackson Society.

Studien tyder på att vissa av Huaweis anställda samtidigt verkar vara anställda vid institutioner knutna till den kinesiska militären.

Huawei å sin sida skriver i ett uttalande att bolaget kräver att anställda som tidigare arbetat inom militären eller regeringen visar dokumentation som styrker att de avlutat sin tidigare tjänst.

Huawei uppger till Financial Times att man uppskattar granskningen men att man inte kunnat verifiera uppgifterna samt att man hoppas att slutsatserna i kommande rapporter kommer att baseras på färre gissningar.

(TT)