Postmodernismens syn på makt och demokrati Del 2

Postmodernism: Svagheter i samhällssynen

Postmodernism är en filosofi vars rötter finns i kommunismen. Här ses en demonstration på Sergels torg i Stockholm den 1 maj 2016. Foto: Bilbo Lantto


Läs del 1 här

Med Michel Foucault som den mest inflytelserika postmodernistiska teoretikern gällande synen på makt i samhället skapade filosofin en ytterst viktig grund för utvecklingen av olika kulturmarxistiska ideologier såsom postkolonialism, kritisk rasteori, feminism/genusteori och queerteori med mera.

Man hävdar att makten har formen av maktordningar gällande olika aspekter av invånarna och samhället, vilka var och en placerar identifierade samhällsgrupper i en hierarki, det vill säga maktpositioner i förhållande till varandra. Genom den hierarkiska placeringen och olika gruppers position där, har vissa av medborgarna privilegier i samhället, medan andra kan ses som förtryckta och därför som offer för systemet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!