Politiska beslut leder till matbrist menar kritiker

Nederländerna: BondeprotesternaBondeprotesterna i Nederländerna har fått begränsad medieuppmärksamhet i Sverige. Politiker och experter, liksom bönderna själva, menar att händelserna är resultatet av felaktiga politiska beslut.

Personer som är bekanta med den senaste tidens bondeprotester i Nederländerna menar att regeringens politik för att minska användningen av kväve i klimatets namn kan leda till livsmedelskris i hela världen.

Nederländska bönder ser begränsningarna som ett försök att ta över deras mark, och kritiker menar att den klimatpolitik som används som skäl för begränsningen av konstgödsel i själva verket syftar till att kontrollera livsmedelsproduktionen. Om klimatpolitiken tillåts spela ut kommer den att leda till global livsmedelskris, menar man.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!