Polisen varnar för inbrottsligornas nya metoder


Nu när det är semestertider och folk reser bort finns det risk att inbrottstjuvar kan slå till. Villainbrotten i har ökat de senaste veckorna på flera orter i Västsverige, säger polisen.

Inbrottstjuvarna använder olika metoder för att se om villaägarna är hemma eller bortresta. En metod som de tar till är att placera ett föremål någonstans på tomten för att se om det ligger kvar.

Polisen säger också att det förekommer fall där tjuvarna går omkring i villakvarteren och fotograferar husen.

– Oftast är inbrotten inte spontana, utan de rekar ju. De är systematiska, vill göra ett snabbt och välbetalt jobb. Vi vet att det är ligor, majoriteten på sommaren, som har system för att transportera bort stöldgods, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson vid region Väst, till Expressen.

Hon säger också att inbrottstjuvarna är väldigt systematiska. De är ute efter att göra ett snabbt och välbetalt jobb.

Polisen skriver på sin Facebook-sida att villainbrotten har ökat den senaste tiden i Lerum, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

”Trist men vi får konstatera att flertalet villainbrott skett de senaste veckorna i Herrljunga. De flesta har skett på insynsskyddade baksidor både dag och nattetid”, skriver polisen.

Man skriver också att flera villaägare har upptäckt olika trädgårdsföremål som placerats på ologiska platser på tomten.

 

”Vid ett av inbrotten hade en hink som stått vid vattenslangen flyttats till framför entrédörren.”

Ett par berättar för Expressen att de fick en påhälsning vid sin villa i Herrljunga mitt i natten den 27 juni. Som tur var började hundarna att skälla kraftigt och en bil rivstartade och försvann.

Polisen uppmanar att ta till sig vikten av grannsamverkan. I de områden som inte har någon grannsamverkan är risken för inbrott större.

Några tips som polisen brukar ge för att förhindra inbrott är att man meddelar sina grannar att man är bortrest och ber någon att ta hand om posten så att inte brevlådan blir överfull.

Man kan också ha timer på några lampor så att de tänds och släcks vid olika tidpunkter. Man ska också undvika att meddela på sociala medier som Facebook, Instagram eller Twitter att man är på semester.

Ett annat sätt är att klippa gräsmattan eller be någon göra det när man är bortrest. Man kan också hänga tvätt på en torkställning och se till att sopor slängs i soptunnan.

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen