Pojkar omskars med lödpistol – 30-årig man åtalas
En man använde lödpistol utan bedövning när han utförde omskärelse av pojkar. Nu åtalas mannen för bland annat misshandel. Foto: Polisen


En man i 30-årsåldern står åtalad efter att ha omskurit nio pojkar i Gävle och Söderhamn med en lödpistol utan bedövning, rapporterar Gefle Dagblad.

Det var mellan april och maj 2018 som mannen omskar två pojkar i Gävle och sju i Söderhamn. Föräldrarna hade beställt ingreppen och betalat via Swish i tron om att ingreppen utförs lagligt hemma och att personen har lång medicinsk erfarenhet.

Sårskador

Sju av pojkarna har fått komplikationer efter ingreppen. Några har fått infektioner. I vissa fall slutade det med sårskador på könet och som eventuellt behövas rättas till med kirurgiska ingrepp.

En läkare som har undersökt två av pojkarna säger i polisförhör att han är arg på dem som har utfört ingreppen och att det utsätter barnen för fara.

– På ett kirurgiskt sätt så var det här fel på alla sätt och vis. Båda barnen hade ett enormt stort sår över penisen. Konsekvensen av det var en enorm smärta för båda pojkarna. Det var ingen läkare som hade gjort det här, säger läkaren, enligt Gefle Dagblad.

Tidningen skriver att den som har organiserat omskärelsen och bokat personen som sedan hade utfört ingreppen återfinns i ledningen för förskolan Bilaal som numera är nedlagd.

Åtalas

Den åtalade mannen har ingen medicinsk utbildning i Sverige. I stället säger han att han har fått nio månaders sjukvårdsutbildning i Syrien, vilket han menar motsvarar sjuksköterskekompetens.

Orsaken till att han använde lödpistol vid ingreppen, var enligt mannen, för att ”apparaten har så hög värme att alla eventuella bakterier dör”.

Att utföra omskärelse i Sverige är lagligt under förutsättning att det sker av legitimerade läkare. Socialstyrelsen har endast utfärdat tillstånd till sex personer som har rätt att utföra omskärelse av pojkar. Mannen som är från Gävle är dock inte en av dem.

Han åtalas nu för misshandel, grovt vållande till kroppsskada och brott mot lagen om omskärelse av barn.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.