Nytt liv för dödsdömd tusenårig ek
Besökare gläds åt den utdömda Kvillekens gren med nyutsprungna löv på. Foto: Micael Rundberg/Vimmerby Tidning/TT


Den har överlevt två världskrig, digerdöden och Dackefejden. Och nu spirar gröna blad på nytt.

Sveriges äldsta ek har ännu inte gått ner för räkning men nog nått sin pension.

Det har sett mörkt ut för Kvilleken, Sveriges enda kända tusenåriga ek, den senaste tiden. Trädet har nämligen fått utstå en hel del annat än kärlek på ålderns höst. Efter sabotage, fjärilslarver och svampangrepp verkade hoppet ute om att trädet skulle överleva och locka besökare till sin småländska äng ännu en sommar.

Men nu spirar hoppet igen. I dagarna sprack nämligen gröna små blad ut på en av ekens grenar, skriver Vimmerby Tidning.

Om detta blir sista sommaren i livet för millennieeken återstår att se. Länsstyrelsens förvaltare Jerry Svensson har tidigare inte varit alltför optimistisk om det åldrande trädets framtid.

– Vi har gjort vad vi har kunnat under de senaste åren, men det är bara att konstatera att vi inte kommer klara den. Exakt när trädet kommer dö är svårt att uttala sig om – det kan gå väldigt snabbt men det kan också ta något år, sade han till Vimmerby Tidning tidigare i maj.

Men den sentimentala bör inte fälla alltför många tårar. Enligt Svensson kommer eken även i dött skick att utgöra en fantastisk grund för biologisk mångfald.

(TT)

Fakta

Sveriges grövsta träd

(TT)

Kvilleken växer i naturreservatet Kvill utanför Vimmerby och är med sin omkrets på 13 meter Sveriges grövsta träd.

I slutet av 1930-talet gjordes en utredning av ekens ålder som kom fram till att den då var ca 950 år, vilket innebär att den nu sannolikt är landets enda tusenåriga ek.

Eken är numera helt ihålig och hålls ihop av ett metallband.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar