Ny studie visar: Kvarlämnade lövträd på kalhyggen gynnar fågellivet

Nötväckan är en av de fågelarter som gynnas av att man sparar lövträden när ett skogsbestånd ska avverkas, visar en ny studie från SLU. Foto: Erik Karits


En ny studie ledd av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet visar att fågellivet gynnas av att lövträd lämnas kvar när granskogen avverkas på kalhyggen. Forskargruppen har jämfört 32 granbestånd.

En forskargrupp vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har i en ny studie visat på betydelsen som kvarlämnade lövträd på kalhyggen har för fågellivet. Åtminstone 30 år efter avverkningen.

– Det är nytt på det viset att de tidigare studier som har gjorts har skett på nyligen avverkade ytor. Vår studie är den första som gjorts när skogen har vuxit i 30 år, säger Matts Lindbladh, professor emeritus vid SLU och som lett studien, till Epoch Times.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!