loading
Man bör vara försiktig med användning av antibiotika framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens. Men en ny studie visar att antibiotika också kan öka risken för framtida tjocktarmscancer. Foto: Pixabay
Man bör vara försiktig med användning av antibiotika framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens. Men en ny studie visar att antibiotika också kan öka risken för framtida tjocktarmscancer. Foto: Pixabay
Hälsa

Ny studie: Antibiotika ger ökad risk för cancer i tjocktarmen

Lotta Svedin

Det finns ett tydligt samband mellan att äta antibiotika och en ökad risk för cancer i tjocktarmen inom de närmaste fem till tio åren. Antibiotika påverkar bakteriefloran i tarmen, vilket tros vara en orsak till den ökade cancerrisken. Det visar en ny studie.

Efter en studie av 40 000 cancerpatienter kan forskare vid Umeå universitet nu slå fast att det finns ett tydligt samband mellan antibiotikaintag och en förhöjd risk att utveckla cancer i tjocktarmen

Förhöjd risk efter fem år

Forskarna kunde se att både män och kvinnor som använt antibiotika under sammanlagt mer än sex månader löpte 17 procents ökad risk att få cancer i den högra delen av tjocktarmen dit maten når först efter tunntarmen, jämfört med personer som inte fått någon antibiotika alls.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Man bör vara försiktig med användning av antibiotika framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens. Men en ny studie visar att antibiotika också kan öka risken för framtida tjocktarmscancer. Foto: Pixabay
Man bör vara försiktig med användning av antibiotika framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens. Men en ny studie visar att antibiotika också kan öka risken för framtida tjocktarmscancer. Foto: Pixabay
Hälsa

Ny studie: Antibiotika ger ökad risk för cancer i tjocktarmen

Lotta Svedin

Det finns ett tydligt samband mellan att äta antibiotika och en ökad risk för cancer i tjocktarmen inom de närmaste fem till tio åren. Antibiotika påverkar bakteriefloran i tarmen, vilket tros vara en orsak till den ökade cancerrisken. Det visar en ny studie.

Efter en studie av 40 000 cancerpatienter kan forskare vid Umeå universitet nu slå fast att det finns ett tydligt samband mellan antibiotikaintag och en förhöjd risk att utveckla cancer i tjocktarmen

Förhöjd risk efter fem år

Forskarna kunde se att både män och kvinnor som använt antibiotika under sammanlagt mer än sex månader löpte 17 procents ökad risk att få cancer i den högra delen av tjocktarmen dit maten når först efter tunntarmen, jämfört med personer som inte fått någon antibiotika alls.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024