Mästerverk visas inför Bukowskis vinterauktion
BRUNO LILJEFORS, "Steglitsor" (detalj), utrop 1 500 000 - 1 800 000 SEK.


Idag öppnar visningen av Bukowskis ”Winter Sale” i Stockholm, en auktion med internationella samlingar, mästerverk och spektakulära objekt från 1600-talet fram till idag. Bland annat säljs verk från konstnärer som Anders Zorn, Georges Braque och Lucio Fontana. Auktion äger rum 5-6 december 2017.

Efter en sensationell vår har Bukowskis återigen fått förtroendet att sälja ytterligare fem betydande mästerverk ur J.E Safra Collection. Den välkände internationelle storsamlaren, vars personliga möte med Ingmar Bergmans legendariska filmfotograf Sven Nyqvist i slutet på 80-talet har lett till skapandet av en av de förnämsta samlingarna skandinavisk konst. Låt dig beröras av mästerverken av Anders Zorn, Eugène Jansson, Bruno Liljefors, Carl Wilhelmson och Harald Sohlberg.

Bukowskis Winter Sale - Auktion 5-6 december.

Intressanta provenienser berikar ett objekt och sätter det i sitt sammanhang. Utsökta exempel på när mästerligt hantverk och proveniens möts är några av de berömda möbler Georg Haupt gjorde 1775 för Carl Erik Wadenstierna till Näs herrgård i Roslagen. Därtill finns Fabergéobjekt från familjen Nobel för att nämna några av de provenienser som förgyller denna auktion.

Innehållet på möbelavdelningen är lika varierat som historiens många modenycker. Till de äldsta möblerna hör ett trehundraårigt skrivbord från Wiks slott med rika inläggningar i mässing och sköldpadd, som var omåttligt populära i Ludvig XIV:s Frankrike. Bland de mer sällsynta föremålen utmärker sig ett besjälat tvåtusenårigt romerskt skulpturhuvud av marmor.

CARL WILHELMSON, "Fiskarflicka"

När det gäller silver säljer Bukowskis en av Sveriges äldsta bevarade toiletteserviser, stämplad under Fredrik I:s tid, av Johan Lorenz Starin i Stockholm 1736. I en bevarad text tillhörande servisen kan man läsa om hur kvinnors tacksamhet till varandra har styrt då uppsättningen gått i arv genom släkterna von Schantz och von Hofsten.

Fabergés utsökta hantverk visar sig i en elegant halskedja med guld- och emaljägg gjord till ett Nobelbröllop 1909, samt i en kåsa från samma tid där en av Fabergés allra skickligaste verkmästare ger sig tillkänna genom sitt färgval och mönster då han arbetar i cloisonnéemalj, de små stiliserade blommorna för tankarna till den ryska allmogen.

SKRIVBORD, sk Bureau Mazarin, Frankrike omkring år 1700,

Auktionen innehåller även ikoniska mattor av Märta Måås-Fjetterström, så som den tidigt designade ”Hästhagen” från 1923 och ”Änglarna” från 1928. I dessa mattor, tillika samlarobjekt, kan man se Märta Måås-Fjetterströms olika stilar ta sig uttryck och uppleva hennes känsla för att balansera färg och form i en livfull harmoni.

Genomgående för katalogen, som kan ses online, är den höga kvalitén på varje enskilt objekt, vars intressanta provenienser förtäljer konstens historiska betydelse, som vi får möjlighet att betrakta genom dessa mästare.

VISNING: 30 november – 4 december på Berzelii Park 1 i Stockholm. AUKTION: 5 – 6 december på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.

Johan Lorenz Starin, toiletteservis Stockholm 1736